Hei kuulehan, sinä lukiossa tai ammattioppilaitoksessa opiskeleva nuori.

Minulla olisi sinulle tärkeää asiaa.

Oletko alle 20-vuotias ja asut omillasi? Et ole yksin, sillä pelkästään vain ammattioppilaitoksessa opiskelevista 20 prosenttia asuu itsenäisesti omassa kodissa. Me olemme sitä mieltä, että sinun asumistasi pitäisi tukea nykyistä paremmin. Ei voi olla niin, että vanhempasi tulot vaikuttavat saamaasi opintotukeen ja juuri siksi me vaadimme, että alle 20-vuotiaan yksin asuvan opiskelijan opintotukeen ei vanhempien tulot saisi vaikuttaa. Eivätkä kaikki vanhemmat edes tue muualla opiskelevaa lastaan, vaikka rahaa löytyisi.

Lukiossa opiskelevalla yksin asuvalla on vähän sama juttu. Taas alkaisi uusi kurssi ja kirjat pitäisi ostaa. Mutta millä, kun ei meinaa raha riittää nytkään mihinkään? Tuttu tilanne – illat menevät töissä, kun tuet eivät riitä elämiseen. Myöhään venyvät illat sakottavat yöunia ja aamulla taas väsyttää herätä. Tosin liikaa ei saa paiskia duunia tai tulorajat paukkuvat ja sitten asiat menevätkin hankalaksi.

Tilannetta ei helpota yhtään se, että tulevaisuudessa kouluverkko tulee harvenemaan. Se on fakta. Pitää lähteä kauemmas vanhempien luota opiskelemaan lukioon tai ammattioppilaitokseen. Joillakin tämä on tosin tietoinen päätös, mutta joka tapauksessa monien täytyy pärjätä ihan omillaan.

Toisen asteen opiskelijoiden tulotason parannus ei ole mikään ihan sama. Se on iso tasa-arvokysymys. Me vaadimme, että vanhempien tulojen vaikutus itsenäisesti asuvan toisen asteen opiskelijan opintotukeen poistetaan. Ei ole oikein olettaa itsenäistyneen ja itsenäisesti asuvan nuoren vanhempien elättävän lastaan. Tätä ei voida myöskään edellyttää. Vaikea taloudellinen tilanne ja työssäkäynti ovat yleistyviä syitä nuorten opintojen keskeytyksille toisella asteella.

Äänestämällä 19.4. Eduskuntavaaleissa SDP:n nuoria ehdokkaita, annat tukesi tälle vanhempien tulojen vaikutuksen poistolle. Erinomaisia ehdokkaita voit käydä tutkimassa täältä: http://vaalit.sdp.fi/

Jussi Kukkola
Demarinuorten liittohallituksen jäsen
Eduskuntavaaliehdokas, Uusimaa