Tilanne on jo vuosikausia ollut sama. Opiskelijakortilla saa VR:ltä alennusta vain kertalipuista ja 10 matkan sarjalipuista. Kausilipuista opiskelija ei alennusta saa sentin vertaa.

Nykyinen järjestelmä sorsii Etelä-Suomessa HSL-alueen ulkopuolella asuvaa opiskelijaa. Hyvinkäältä Helsinkiin kulkeva opiskelija maksaa puolen vuoden aikana 10 kerran sarjalipuista 810,90 euroa, kun taas aikuisen kausilippu maksaa kyseisellä aikavälillä vain 733,60 euroa.

Nykyisellä hinnoittelupolitiikalla radanvarsikunnassa asuva opiskelija pakotetaan muuttamaan opiskelupaikkakunnalle, vaikka hän olisikin kykenevä pendelöimään nykyisestä asuinkunnastaan kouluun. Täällä Etelä-Suomen alueella kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on huutava pula – etenkin opiskelupaikkakunnilla.

Korkeakoulussa opiskeleva kärsii alennuksen puutteesta eniten. Toisen asteen opiskelijat kun ovat oikeutettuja hakemaan Kelalta koulumatkatukea. Mikäli tarkoituksena on nopeuttaa esimerkiksi korkeakoulututkinnon hankkimista, ei nykyinen järjestelmä siihen juurikaan kannusta.

Opiskelija! Millä maksat junamatkasi? Opintotuella ja opintolainalla? Vai käytkö opiskelujen ohessa töissä, jolloin tutkintosi suorittamisaika mitä todennäköisimmin pitenee? Vai oletko siinä onnellisessa tilanteessa, että vanhempasi joko maksavat tai lainaavat sinulle rahaa junalippuihin? Ei kuulosta kestävältä kenenkään näkökulmasta.

VR:n pitää ulottaa opiskelija-alennus koskemaan myös kausilippuja. HSL-alueella opiskelija-alennus on voimassa.

Jussi Kukkola
Demarinuorten liittohallituksen jäsen