Sunnuntaina monilla meni aamukahvit väärään kurkkuun Helsingin Sanomia lukiessa. HS:n etusivulla komeili nimittäin PerusSuomalaisten puheenjohtajan kirjoittama avoin kirje Suomen kansalle. Kahvinpärskeet eivät ehkä johtuneet kirjoittajasta, vaan ainoastaan kirjeen sisällöstä. Oppositiojohtaja Soini syytti hallitusta salailusta ja huonoista päätöksistä. Tällä(kin) kertaa Soinilla meni överiksi – aika edesvastuutonta maksaa 50 000 euroa vääristä väitteistä.

Sunnuntaina iltapäivällä SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vastasi blogissaan avoimen kirjeen väitteille: ”Tämän aamun Helsingin Sanomiin ostetussa mainoksessa Timo Soini väittää, ettei mitään vakuuksia ole, koska sopimuksissa ei ole vakuus-sanaa. Tämä ei pidä paikkaansa. Sana vakuus mainitaan useassa kohdassa sopimuskokonaisuutta. Sana vakuus mainitaan myös Soinin viittaamassa tuottojenvaihtosopimuksen vahvistussopimuksessa.”

Soini toteaa kirjeessään myös seuraavasti: ” Kreikka ei ole meille edes sopimusosapuoli, vaan Suomi osti osittaisen suojauksen kreikkalaisilta pankeilta.” Toteamukseen Urpilainen vastaa näin: ”Kuten alusta alkaen on todettu, vakuusjärjestelyä koskeva sopimus on tehty neljän kreikkalaisen pankin, ei Kreikan valtion kanssa. Syy tähän on, että Kreikan valtio ei voi tehdä oikeudellista vakuusjärjestelyä, koska Kreikan valtion lainakirjoissa on ns. panttaamattomuussitoumuslausekkeita, jotka kieltävät Kreikan valtiota antamasta vakuuksia. Tämän takia vakuusjärjestelyn juridisena osapuolena piti olla siis jokin muu taho kuin Kreikan valtio. Sen sijaan Kreikan valtio antoi Suomen valtiolle poliittisen sitoumuksen vakuusjärjestelystä.” Valtiovarainministeriön nettisivuilla todetaan, että vakuussopimuksesta tehtiin päätös euroryhmässä 3.10.2011. Vakuussopimus oli ehto Suomen osallistumiselle Kreikan tukipakettiin.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman kertoo tiedotteessaan sunnuntaina suurinta sumutusta olevan se, kun Soini ei mainitse Suomen jo saamia vakuuksia. Valtiovarainministeriön julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että Suomi on saanut vakuuksia 27.5. mennessä jo 924 119 623,89 euroa. Rahoista Soini ei maininnut mitään. Jouni Backman lyttää myös Soinin spekulaatiot siitä, että jos Kreikka ei selviä veloistaan, annettaisiin ne anteeksi. ”Suomi voisi menettää vakuudet vain siinä tapauksessa, että Suomen eduskunta päättäisi niistä luopua” Backman kertoo.

Tuohon mainoksen upotetut rahat (noin 50 000€) olisi voinut toki käyttää esimerkiksi puolueen toiminnan hyväksi tapahtuma-avustusten muodossa, mutta kukin tavallaan. Asiasta on helppo tehdä populistista politiikkaa, mitä ennen kaikkea Soini harrastaa. Eurokriisi ja vakuusasiat ovat hyvin monimutkaisia ymmärtää ja siksi niistä liikkuu paljon väärääkin tietoa ja epäselvyyksiä. Minä ainakin luotan ministereihimme ja virkamiehistöön. Backmanin sanoin ” Kansanvalta ei voi perustua totuuden vastaiseen mustamaalaukseen”.

Lähteet:
http://www.juttaurpilainen.fi/blogi.php?id=125
http://www.sdp.fi/fi/uutiset/6562-sdp-n-backman-soinin-kallis-bluffi-vaikenee-vakuustilin-924-miljoonasta-eurosta
http://www.vm.fi/vm/fi/01_etusivu/eurotilanne.jsp
http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/QA-vakuus28may2013.pdf

Kirjoitus ja kommenttit Jussin blogissa

Jussi Kukkola
Uudenmaan Demarinuorten varapuheenjohtaja
Kaupunginvaltuutettu (sd.)
Hyvinkää

Julkaistu Aamupostissa 6.6.2013.