Presidentti Tarja Halonen oli pitämässä juhlapuhetta Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Lindtmanin (sd.) eläkkeensaajien loppiaisjuhlassa Korson Lumo-lukiolla. Presidentti Halonen puhui hyvin. Suurimmaksi huoleksi hän nosti hyvinvointiyhteiskunnassamme hiljaa nousseen yksinäisyyden, joka koskettaa etenkin vanhempaa väestöä.
Vaikka historiallinen vanhuspalvelulaki saatiin voimaan hallituksen esityksestä kesällä 2013, se ei yksissään riitä parantamaan ikäihmisten asemaa. Elämän jälkiruoaksi tarkoitettu aika on arvokas. Monilla vanhuksilla ei ole yhtään ystävää. Se lääkärikäynti, kauppareissu tailapsenlapselle soittaminen saattaa olla ainoa sosiaalinen kontakti koko viikkoon.
Vanhusjärjestöt, kuten esimerkiksi eläkkeensaajat ja monet muut, tekevät todella tärkeää työtä myös yksinäisyyden poistamiseksi. On kaikkien edun mukaista, että vanhuksillakin on jokin matalan kynnyksen kerho, minne on helppo tulla ja mistä löytää nopeasti uusia ystäviä.
Ihmisen toimintakyky ja hyvinvointi määritellään fyysisten, psyykisten ja sosiaalisten ominaisuuksien kautta. Vanhuspalvelulaki pystyy parantamaan ainoastaan fyysisiä ominaisuuksia, kun psyykisten ja sosiaalisten ominaisuuksien parantamiseen tarvittaisiin meitä kaikkia muita. Kutsutaan se yksinäinen naapuri joskus kahville, hymyillään ja moikataan iloisesti. Sekin saattaa merkitä toiselle todella paljon.
Toinen asia, mistä presidentti Halonen oli huolissaan, on matala äänestysprosentti. Edustuksellista demokratiaa, eli sitä meidän järjestelmämme täällä, voisi kuvailla lyhyesti sanoin ”enemmistön päätöksellä, vähemmistöä kuunnellen”. Jokainen voi ajatella, minkälaisessa maailmassa eläisimme vähemmistön päättäessä enemmistöä kuuntelematta.
Täällä meillä Hyvinkäällä vuoden 2012 kunnallisvaalien äänestysaktiivisuus oli hieman yli 50 prosenttia. Miksi kunnallisvaalit, jotka koskettavat kaikista eniten suomalaista, eivät kiinnosta? Eikö puolia kuntalaisista kiinnosta, miten käy kouluverkon: missä lakkautetaan, missä jatketaan? Tai että missä tulevaisuudessa pääset lääkärille? Näin esimerkkejä mainitakseni.
Edustuksellinen demokratia on antanut meille oikeuden käyttää ääntämme, mutta ei se voi pakottaa äänestäjiä käymään ennakkoäänestyksessä tai varsinaisena vaalipäivänä äänestämässä. Se on meistä itsestämme kiinni.
Jussi Kukkola
Kaupunginvaltuutettu (sd.)
Eduskuntavaaliehdokas
Hyvinkää
—
Julkaistu Aamupostissa 12.1.2015.