Elämme vaikeaa aikaa. Viime viikkoina on uutisoitu monien opiskelijoiden ja nuorten kesätöiden peruuntumisesta koronaviruksen aiheuttaman taloustilanteen vuoksi. Jopa osa kaupungeista on tehnyt päätöksen jättää palkkaamatta nuoria kesätöihin. Kesätyö on nuorelle tärkeä kokemus ja rekrytointiprosessiin tutustuminen voi olla tärkeämpää kuin moni osaa kuvitellakaan.

Huolimatta taloustilanteen äkillisestä heikkenemisestä, on kesätyöpaikkoja silti haettu ja niitä on edelleen tarjolla. Vielä tällä viikolla mol.fi -sivustolla oli kesätöiksi luokiteltavia työpaikkoja haettavissa noin 1500. Monilla on varmasti kahdenlaisia kokemuksia työnhausta ja siihen liittyvästä rekrytointiprosessista. Parhaillaan prosessi voi olla jopa voimaannuttava ja antaa positiivista energia tulevaisuuteen, vaikka ei tulisikaan valituksi. Pahimmillaan huonosti hoidettu prosessi aiheuttaa turhautumista ja kelpaamattomuuden tunnetta.

Aina rekrytoitaessa uutta työvoimaa yrityksen tulisi kunnioittaa työnhakijoita. Voiko mikään olla työnhakijan kannalta turhauttavampaa kuin kuukausien odottelun jälkeen tuleva automaattinen viesti: ’’Sinua ei tällä kertaa valittu.’’? Sen verran inhimillisyyttä pitäisi yrityksistä löytyä, että hakijoille lähetettäisiin personoidumpia viestejä ja suotavaa olisi myös kertoa miksi kyseistä yksilöä ei valittu. Näin ollen nuori tietäisi, miksi ei tullut valituksi ja mitä voisi tulevaisuutta varten itsessään kehittää. Pahimmassa tapauksessa yrityksen kasvoton julmuus aiheuttaa kokonaan tulevaisuudenuskon hiipumisen nuoressa. Myöskään yrityksestä tämä ei luo kovin hyvää kuvaa työntekijöistään välittävänä työnantajana.

Tällä kannanotolla Länsi-Suomen Demarinuoret vetoaa yrittäjiin ja yrityksiin, jotta rekrytointiprosesseja muokattaisiin siten, että nuori työnhakija saisi niistä kannustavia ja positiivisia kokemuksia. Lopulta hyvinvoivat ja positiivisia kokemuksia saaneet nuoret ovat meidän kaikkien etu pitkälle tulevaisuuteen.

Leevi Karisalmi
Puheenjohtaja
Länsi-Suomen Demarinuoret