Stop the Uyghur Genocide-mielenilmauksessa 30.7.2020 kokoonnuimme eduskuntatalon eteen osoittamaan tukea ja solidaarisuutta uiguureille sekä vaatimaan Suomen hallitusta toimiin.

Eri lähteiden mukaan Kiinan keskitysleireissä, ns. “uudelleenkoulutus”-leireissä, uskotaan olevan ainakin noin kaksi miljoonaa uiguuria ja muita muslimivähemmistöjen edustajia. Suurin osa pidätetyistä ihmisistä ovat uiguureja, pääosin turkkia ​​puhuvia etnisiä ryhmiä, Kiinan luoteisalueella Xinjiangissa. Keskitysleireissä uiguurit kohtaavat fyysistä ja henkistä väkivaltaa ja heidät alistetaan pakkotyöhön. Perheitä hajotetaan erottamalla lapset vanhemmistaan ja viemällä heidät aivopestäväksi. On myös raportoitu laajoista toimista, joissa uiguurien elimiä siirretään väkisin.

Joukkopidätykset alkoivat huhtikuussa 2017, jonka jälkeen on pidätetty noin kaksi miljoonaa uiguuria ja muita muslimeja, mukaan lukien etniset kazakit ja uzbekit. Leirien ulkopuolella Xinjiangissa asuvat 11 miljoonaa uiguuria ovat edelleen kärsimässä Kiinan viranomaisten vuosikymmeniä kestäneestä tukahduttamisesta.

Suurinta osaa leirien ihmisistä ei ole koskaan syytetty rikoksista, mutta heillä ei ole laillisia keinoja kiistää pidätyksiään. Tiedotusvälineiden raporttien mukaan pidätyksiin löytyy useita syitä. Näitä ovat esimerkiksi matkat tai yhteydenotot maihin, joita Kiina pitää arkaluontoisina. Tällaisia ovat muun muassa Turkki ja Afganistan. Heitä syytetään osallistumisesta moskeijapalveluihin, kolmen tai useamman lapsen synnyttämisestä ja koraanijakeita sisältävien tekstien lähettämisestä. Ihmisoikeusryhmät sanovat usein, että heidän ainoa rikoksensa on muslimina oleminen, ja lisäävät, että monet uiguurit on nimitetty ääriliikkeiksi yksinkertaisesti uskonnon harjoittamisesta.

Ihmisoikeusjärjestöt, YK:n virkamiehet ja monet ulkomaiset hallitukset kehottavat Kiinaa lopettamaan sorron. Kaikesta huolimatta kiinalaiset virkamiehet väittävät, että se, mitä he kutsuvat ammatilliseksi koulutuskeskukseksi, ei loukkaa uiguurien ihmisoikeuksia. He ovat kieltäytyneet jakamasta tietoja pidätyskeskuksista ja estäneet toimittajia ja ulkomaisia ​​tutkijoita tutkimaan niitä. Kiinan hallituksen sisäiset asiakirjat, jotka vuodettiin vuoden 2019 lopulla, ovat kuitenkin antaneet tärkeitä yksityiskohtia siitä, kuinka virkamiehet käynnistivät pidätysleirejä ja ylläpitävät niitä.

Viimeisempien julkaistujen raporttien mukaan Uiguurien läpikäymät pakolliset steriloinnit ja abortit Luoteis-Kiinan Xinjiangin eli Uiguurien autonomisella alueella (XUAR) ovat lisääntyneet dramaattisesti ja ne voidaan mitä todennäköisimmin määritellä hallinnon johtamaksi kansanmurhaksi YK:n määritelmien mukaisesti. Vaikka Kiinan hallitus on jo kauan kontrolloinut alueen väestön syntyvyyttä, Uiguuri-alueen rajoitukset sijoittuvat selkeästi samaan ajanjaksoon, kun alueella käynnistettiin joukkopidätykset huhtikuussa 2017. 

Saksalainen tutkija Adrian Zenz kertoo uudessa raportissaan, että kommunistihallinnon kampanja rajoittaa uiguurien syntyvyyttä Xinjiangissa. Sittemmin kolmen tai useamman lapsen synnyttäneille uiguurinaisille on määrätty yhä enemmän suuria sakkoja, heidät on pakotettu tekemään raskaustestejä, ottamaan vastaan kohdunsisäisiä ehkäisyvälineitä tai suostumaan sterilointileikkaukseen. Toimenpiteistä kieltäytyjiä pidätetään säännöllisesti hallituksen täsmäohjeiden mukaisesti.

Kansainvälinen yhteisö ei voi enää olla vaiti, kun Kiinan hallitusta vastaan on lukuisia todisteita ihmisoikeusloukkauksista Xinjiangissa. Me emme voi olla hiljaa, kun ihmisoikeuksien yli kävellään.

Uiguurien järjestelmällinen vaino ja sorto on loputtava.

Lue lisää uiguurien tilanteesta Amnesty Internationalin sivuilta.

Rahim Alizada
Helsingin Demarinuorten piirihallituksen jäsen