Kaksi vuotta sitten minua kyseltiin ensimmäisen kerran ehdolle Demarinuorten liittohallitukseen. Kieltäydyin, koska vielä ei tuntunut oikealta hetkeltä ottaa uusia askeleita nuorisoliikkeessä. Niin paljon oli vielä tehtävää omassakin nuorisopiirissä. Päätin silloin keskittyä täysillä Uudenmaan Demarinuoriin.

Puoli vuotta sitten sama kysymys esitettiin minulle uudelleen ja päätin tarttua mahdollisuuteen. Ehdokkuus Demarinuorten liittohallitukseen on minulle kunnia-asia, mahdollisuus päästä vaikuttamaan nuorisoliiton tekemiseen aitiopaikalta. Piirini kevätkokouksen siunauksella lähdin tavoittelemaan paikkaa liittohallituksesta yhdessä piirin kahden mahtavan ehdokkaan, Saran ja Jussin, kanssa.

Liittokokoukseen on enää yksi yö. Nyt pitäisi kai lausua lyhyt myyntipuhe. No, saamanne pitää.

Demarinuorten liittohallitus tarvitsee nyt järjestöllistä tuntemusta ja poliittista pelisilmää. Olen toiminut Demarinuorissa neljän vuoden ajan niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla ja minulla on hyvä kokonaiskäsitys järjestöstä ja sen tarpeista. Järjestöllistä tuntemusta tarvitaan, kun liittoa lähdetään kehittämään eteenpäin tulevalle kaksivuotiskaudelle.

Demarinuorten suurin yksittäinen haaste koskee jäsenistön ikämurrosta ja aktiivikatoa. Erittäin suuri ikäluokka aktiiveja on siirtynyt viimevuosina pois nuorisoliiton toiminnasta jättäen jälkeensä suuret saappaat täytettäviksi. Uusia tekijöitä liikkeeseen ei kuitenkaan ole tullut entiseen tahtiin ja aktiivijäsenistö on harventunut. Kaikki panokset on nyt pistettävä uusien aktiivien kasvattamiseen ja nostamiseen ympäri Suomea. Vain uusilla aktiivitoimijoilla voimme nostaa nuorisoliiton piirijärjestön kautta uuteen nousuun.

Suurin yksittäinen poliittinen koitos nuorisoliitolla on edessään vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Demarinuorten on onnistuttava tukemaan vaaleissa uusia nuoria kykyjä matkalla kohti Arkadianmäkeä. Samalla liiton on uskallettava asettaa omia, kunnianhimoisia tavoitteita, joita lähdetään edistämään liiton tasolla vaalikentille. Roolia ei politiikassa kukaan anna, vaan se pitää aktiivisesti ottaa – tämä pätee myös Demarinuoriin.

Olen hyvin motivoitunut kehittämään myös Demarinuorten poliittista sanomaa. Tuote on pohjimmiltaan kunnossa, mutta se on onnistuttava paketoimaan oikein. Demarinuorten on pyrittävä olemaan yhteiskuntaa uudistava, maltillinen voima, joka ei sorru äärimmäisyyksiin muiden nuorisoliikkeiden tavoin. Nuorisojärjestön on samalla opponoitava SDP:n harjoittamaa politiikkaa, kun siihen on tarvetta.

Uskon, että kokemukseni paitsi puolueen jäsenenä myös paikallisvaikuttajana antavat minulle valmiuksia nuorisoliiton politiikan sisältöjen kehittämiseen. Olen toiminut vuodesta 2013 kaupunginvaltuutettuna ja sivistyslautakunnan puheenjohtajana kotikunnassani Järvenpäässä. Sivistys- ja kulttuuripoliittiset kysymykset ovatkin minulle tästä syystä erityisen läheisiä.

Nyt olen kokeneempi, innokkaampi ja halukkaampi kuin koskaan aikaisemmin pyrkimään eteenpäin Demarinuorissa. Neljä vuotta Uudenmaan Demarinuorten hallituksessa, joista kaksi varapuheenjohtajana ja yksi puheenjohtajana ovat opettaneet minulle paljon. Haluan antaa osaamiseni nyt yhteisen liikkeen käyttöön.

Mitä lupaan, jos tulen valituksi liittohallitukseen ensi sunnuntaina? Kuuta ei kukaan voi taivaalta luvata, mutta itsensä voi aina laittaa peliin parhaalla mahdollisella tahdolla. Olen 100 % sitoutunut työskentelemään Demarinuorten liittohallituksessa liittoa kehittääkseni, jos saan siihen valtuutuksen Vantaan liittokokouksessa.

Näillä sanoilla, hyvät ystävät, nähdään Demarinuorten liittokokouksessa!

Eemeli Peltonen, liittohallitusehdokas, Järvenpää