Oma kauteni Demarinuorten liittohallituksessa lähenee loppuaan. Uusinta Lippu-lehteä selatessa en voinut olla kokematta paitsi haikeutta, mutta myös ylpeyttä. Olemme tehneet ja saavuttaneet monia asioita sitten viime liittokokouksen. Yksi ehkä pieneltä kuulostava, mutta mielestäni sitäkin kaivatumpi järjestötoiminnan uusi osa on ollut vuoden aktiivin, piirin ja tapahtuman palkitseminen. Nuo tunnustukset jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Palkitsemisen toteuttaminen jatkossa vuosittain on tärkeää monestakin syystä, mutta ennen kaikkea ansaittu tunnustus kannustaa ahkeroita toimijoitamme. Onnittelut vielä palkituille – teette mielettömän hyvää duunia!

Vuoden aktiivina palkittu Noora Kettunen kertoo Lipun haastattelussa lähteneensä nuorisoliiton toimintaan mukaan henkilökohtaisen kontaktin kautta. Häntä pyydettiin ja kannustettiin. Ja Noorahan lähti. Viimeiset kuusi vuotta hän on ollut korvaamaton tekijä Joensuun aktiivisen paikallistoiminnan kehittäjänä ja toteuttajana – ennen kaikkea jäsenten hankinnan kautta.

Samalla kun palkitsemme toimijoitamme voimme oppia heiltä myös järjestönä. Kuten edellä kerrottu vahvistaa, niin uusia ihmisiä innostetaan mukaan toimintaan erityisesti olemalla henkilökohtaisesti läsnä. Alueellinen toiminta on se paikka, jossa meillä on mahdollisuus tavoittaa nuoria henkilökohtaisesti. Siksi on luonnollista, että erityisesti alueellinen tapahtumatoiminta keskittyy uusien toimijoiden mukaan tuomiseen. Nuorilla on kiinnostusta ja intoa yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, mutta henkilökohtaisen kontaktin puuttuminen voi tehdä poliittisen aktivoitumisen kynnyksen usein liian korkeaksi.

Jäsenistö on kuitenkin meidän ainut todellinen voimavaramme. Liian usein kaikessa järjestötyössä uppoudutaan arjen pyörittämiseen ilman selkeitä tavoitteita. Arkinen aherrus on toki erittäin tärkeää ja toiminnan toteuttamisen kannalta välttämätöntä, mutta sitä tehdään valitettavan usein sen olennaisimman kustannuksella: ihmisten aktivoimisen ja sitouttamisen. Korkeakoulupolitiikan parissa työskennellessäni pohdimme paljon rakenteita ja niiden kehittämistä. Keskustelussa huomaa harmillisen usein tärkeimmän unohtuvan eli ihmisten. Aivan kuten koulutusjärjestelmänkin kehittämisen, tulisi nuorisoliitonkin kehittämisen lähteä aina ihmisistä. Jäsenten toteuttama toiminta on yhtä kuin nuorisoliitto.

On tärkeää tarjota sekä valtakunnallisesti että paikallisesti monipuolista ja sisällöllisesti kattavaa ohjelmaa. Meistä jokainen voi halutessaan olla Demarinuorten sisällöntuottaja, niin Lippu-lehden, jo olemassa olevien liiton tapahtumien, sekä piirien ja paikallisosastojen tapahtumien osalta. Uudet ideat ja ehdotukset otetaan varmasti ilolla vastaan. Nuorisoliitto, jos mikä uskaltaa ja haluaa uudistua! Hyvä järjestötoiminta on sisällöltään jäsentensä näköistä ja mahdollistaa siihen osallistumisen kullekin itse haluamallaan tavalla.

Haluankin sanoa juuri Sinulle: tule mukaan tekemään näköistäsi toimintaa! Jos sinuun ei ole henkilökohtaisesti otettu vielä yhteyttä, niin ole rohkea ja ota yhteyttä lähimpään paikallisosastoomme. Löydät tiedot helposti nettisivuiltamme, toimiston porukalta tai keneltä tahansa meistä kysäisemällä. Jos oikein hyvin käy, niin rohkeus palkitaan ja tapaamme jo toukokuussa Tampereella liittokokouksessa.

Oikein aktiivista kevättä toivottelee eräs edelleen innostunut toimija, jota neljä vuotta sitten kannustettiin mukaan.

Annu Komulainen
Liittohallituksen jäsen