Kuntavaalit olivat noin kolmisen viikkoa sitten. Pienoisen poliittisen hengähdystauon jälkeen on hyvä pohtia ja vetää yhteen kuntavaalien tuloksia.

Maanlaajuisesti SDP:n kannatuksen hienoinen lasku viime kuntavaaleista ja epäonnistuminen suurimmaksi puolueeksi kapuamisessa on herättänyt laajalti keskustelua. Erityisen huolestuttavaksi kannatuksen laskun trendi on muuttumassa osassa suuria kaupunkeja. Tämä heijastuu erityisesti Helsingin heikossa vaalituloksessa, jossa osatekijänä oli tosin mukana vaalien kilpistyminen pormestarivaaleiksi. Toinen esiin nostamisen arvoinen tulos tuli Jyväskylästä, jossa Vihreät nousivat kaupungin suurimmaksi puolueeksi. Vihreiden valtaisa valtakunnallinen kuntavaalivoitto hakeekin vertaistaan.

Jos jotain huonoa, niin myös hyvääkin. Tampereella SDP nousi kannatuksen laskusta huolimatta valtuuston suurimmaksi puolueeksi 16 valtuutetulla. Erityisen iloinen olen nuorten ehdokkaidemme hyvästä menestyksestä ja näkyvyydestä. Nuorimmaksi demarivaltuutetuksi nousi 24-vuotias, Tampereen Demarinuorten entinen puheenjohtaja, Inna Rokosa hienolla 256 äänellä. Myös nuorissa pitkään vaikuttaneen Ari Wigeliuksen nousu valtuustoon, vasta 18-vuotiaan Sofia Julinin pääsy varavaltuutetuksi sekä TASYn puheenjohtaja Ida Piltosen hieno äänimäärä ensikertalaisena antaa meille ilonaiheita. Kokonaisuutena nuoremme pärjäsivät hyvin, josta kaikki kampanjaamme osallistuneet voivat olla ylpeitä.

Mitään yksinkertaista ratkaisuja tai vippaskonsteja ei ole nostaa sosialidemokraattien kannatusta kasvukeskuksissa. Nyt jos koskaan tulisi kuitenkin aloittaa vakava pohdinta ja analyysi, miksi SDP on menettänyt luottamuksen monien kaupunkilaisten realistisena vaihtohtona. SDP:n tulee kehittää oma rohkea kaupunkipoliittinen visio, johon nuorillamme on varmasti valtavasti annettavaa. Olemme liiaksi takertuneet värittömään ja hajuttomaan mantraan siitä, kuinka koko Suomi tulisi pitää asuttuna. Urbanisaatio on kyseenalaistamaton trendi, jota ei pidä vahingollisesti hidastaa, vaan olla mukana luomassa keinoja, joiden avulla luomme kaupungeissamme toimivia, moderneja ratkaisuja. Tässä emme ole onnistuneet. Nyt katse on suunnattava rohkeasti tulevaisuuteen, ja suuriin kaupunkeihimme.

Oscar Lindvall
Tampereen Demarinuorten puheenjohtaja