Se lähti ihan siitä, että ärsytti. Ärsytti niin paljon, että päätin kirjoittaa Aamupostiin sekä Keski-Uusimaahan. Useat samanmieliset ottivat heti yhteyttä: löydettiin hyvä ydinporukka, josta yksi oli ammattikorkeakoulutaustainen, yksi yliopistotaustainen ja yksi jo tutkinnon suorittanut. Päätimme tarttua tuumasta toimeen.

Ai mistä kirjoitan? Kirjoitan nyt Operaatio Kausilippunakin tunnetusta adressista, joka vaati VR:n lähijunien kausilippuihin opiskelija-alennusta. Ajatus lähti ihan arkisesta asiasta: miksi maksan niin paljon lähijunien lipuista? Sarjalipuista ja kertalipuista opiskelija saa 50 % alennuksen, mutta kausilipuista ei. Kotona asuvana opiskelijana saan opintotukea hieman yli 130 euroa kuussa. Kuukauden koulumatkat Hyvinkäältä Keravalle maksavat minulle sarjalipulla noin 150 euroa. Luojan kiitos luottamustoimien kokouspalkkioille! Saan juuri ja juuri matkat maksettua sekä nautittua koululla 2,60 euroa maksavan opiskelijalounaan.

Alussa mainitulla ydinporukalla aloitimme myllytyksen: loimme Facebookiin tapahtumasivun ja julkaisimme samalla nettiadressin. Adressista tuli nopeasti nettihitti, sillä jo vuorokaudessa sen allekirjoitti yli 1000 suomalaista. Ennen adressin julkaisua otimme yhteyttä VR:ään kertoaksemme, mitä olemme tekemässä. Meille ilmoitettiin, että rahaa asian edistämiseksi ei ole.

Adressi suljettiin tammikuun viimeisenä päivänä ja allekirjoitusten määrä oli huikeat 2290 kappaletta. Sen luovutus tapahtui 4.2.2015. eduskunnassa omistajaohjauksesta vastaavalle ministerille Sirpa Paaterolle (sd). Vain muutamaa viikkoa ennen luovutustilaisuutta VR tiedotti kokeilevansa lähijunien kausilippujen opiskelija-alennusta -25 prosentilla.

Ministerillä oli meille hyviä uutisia, sillä hän uskoi adressillamme olleen merkitystä VR:n lyhyen kausilippukokeilun kanssa.  Vastikään VR tiedotti jatkavansa opiskelijoiden kausilippualennuskokeilua hutikuun loppuun saakka! Vaikka alennus on edelleenkin 25 prosenttia, olen todella tyytyväinen siitä, että adressillamme oli vaikutusta asian etenemiseen. Ääntä pidetään alennuskokeilunkin jälkeen. Toivotaan, että oikeudenmukaisuus voittaa.

Jussi Kukkola

Kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu (sd.) sekä Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen jäsen.