Lahteen on monien muiden kuntien tapaan tehty ajankohtainen ja tärkeä kansalaisaloite maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille lahtelaisnuorille. Nuorten maksuton ehkäisy on myös yksi Demarinuorten kuntavaaliteemoista ja sen takana on lisäksi muitakin nuorisojärjestöjä.

Maksutonta ehkäisyä on kokeiltu jo useammassa kunnassa ja Lahden on vihdoin syytä liittyä tähän joukkoon. Esimerkiksi Raumalla on tämä ollut käytössä jo useamman vuoden ja sen tuomat tulokset ovat olleet positiivisia.

Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on tuonut kunnille säästöjä raskaudenkeskeytysten vähentyessä, mutta ennen kaikkea se edistää nuorten hyvinvointia ja tervettä seksielämää. On tutkittu, että eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20–24-vuotiaiden keskuudessa. Kunnissa, joissa maksuton ehkäisy on tarjolla, myös parikymppisten sukupuolitautitartunnat ovat vähentyneet. Esimerkiksi Raumalla klamydiatartunnat ovat vähentyneet kolmanneksella ja siellä maksuton ehkäisy ennaltaehkäiseekin aborttien ja sukupuolitautien hoidosta syntyviä kuluja niin, että se tulee edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Löytääkseen sopivan ehkäisyn, nuorelle on syytä tarjota sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja. Kondomien tarjoaminen hormonaalisten ehkäisymenetelmien lisäksi tasoittaa sukupuolten välistä vastuuta ehkäisystä sekä huomioi myös saman sukupuolisten välisen seksin suojaamisen. Ehkäisyn, etenkin kondomien, tulisi olla nuorille helposti saatavilla sieltä, missä nuoret ovat; kouluilla, nuorisotiloilla, terveydenhoitajan vastaanotolla, jopa ihan kauppakeskuksissa.

-Tähän voisi helposti heittää, että nuoret olisivat vain harrastamatta seksiä, niin ei mitään kuluja tulisi. Kuitenkin nuorten kiinnostus seksuaalisuutta kohtaan alkaa kasvaa jo varhaisessa vaiheessa sekä sen myötä aktiivisuus ja kokeilunhalu. Monelle nuorelle tuleekin tässä kohtaa kynnys, kun seksiä aletaan kokeilla ja ehkäisyä hankkimaan. Usein voi olla vaikea aloittaa puheenaihetta aiheesta vanhempien kanssa sekä varojen hankkiminen ehkäisyä varten on hankalaa. Nuorilla löytyy kokeilunhalua, ja jos ehkäisyä ei saada, päädytään seksiin helposti ilman suojausta. Tästä seuraakin vahinkoraskauksia ja sukupuolitauteja. Nuoret kyllä kokeilevat, jos siltä tuntuu, toteaa Lahden Demarinuorten puheenjohtaja Emmi Lainpelto.

Maksuttoman ehkäisyn ja terveen seksielämän tulisi olla jokaisen nuoren oikeus. Se myös edistäisi nuorten hyvinvointia vähentämällä abortteja ja sukupuolitauteja.

 

Linkki kuntalaisaloitteeseen:
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3720

 

Lisätietoja:

Emmi Lainpelto
puheenjohtaja, Lahden Demarinuoret
emmi.lainpelto@gmail.com
044 5972199