Lahden Demarinuoret on huolissaan siitä, että kaupunginhallituksen peruspalveluille asettama tiukka raami johtaa leikkauksiin vääristä paikoista. Vaikean taloustilanteen takia kaupunki on päättymässä tasapainottamaan talouttaan leikkaamalla kustannuksia kaikilta toimialoilta. Demarinuoret toivoo maltillisia leikkauksia niin, ettei niillä oleellisesti heikennetä palveluiden laatua tai aiheuteta sellaista pahoinvointia, joka johtaa uusiin kustannuksiin tulevaisuudessa.

– Esimerkiksi sivistyslautakunnalle ensi vuodelle esitetyt leikkaukset kohdistuvat puhtaasti palvelun laadun tai niiden saatavuuden heikentämiseen. Päivähoitopaikkoihin esitetään leikkauksia tilanteessa, jossa jonot ovat jo valmiiksi pitkät, moni päiväkoti huonossa kunnossa ja päivähoitoikäisten lasten määrä kasvussa, toteaa Lahden Demarinuorten puheenjohtaja ja sivistyslautakunnan jäsen Sara Etola.

– Tiukan raamin johdosta virkamiehet esittävät kirjastoverkon supistamiseksi Kiveriön kirjaston lakkauttamista, vaikka siitä kertyisi vain minimaaliset säästöt. Lähikirjastojen karsiminen veisi etenkin alueen vähävaraisimpien perheiden lapsilta mahdollisuuden maksuttomaan ja sivistävään lukemisharrastukseen. Kirjasto on kuitenkin monelle pienelle koululaiselle ainut iltapäiväharrastus ja tarjoaa niin työttömille kuin muillekin mahdollisuuden mm. päivän lehtien lukemiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lähikirjastojen lakkauttaminen on väärä paikka säästää, jatkaa sivistyslautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Eero Vainio.

Demarinuorten johtokunta toivoo, etteivät valtuutetut anna liiallisen talouspelottelun estää kaupungin ja sen palveluiden kehittämistä. Lahden Demarinuoret muistuttaa, että liiallinen peruspalveluista karsiminen johtaa myös Lahden houkuttelevuuden vähenemiseen paikkakunnalle muuttoa suunnittelevien mielissä.

– Lahti on kasvava kaupunki, joka myös tavoittelee 1%:n vuosittaista väestönkasvua. Lasten määrä kasvaa koko ajan. Nyt kokoomuspoliitikot puhuvat kuitenkin, että kaikkialta pitää säästää. Jos säästämme päiväkodeista, perusopetuksesta, lukioista ja kirjastoista, niin miten ihmeessä onnistumme saamaan kaupunkiin uusia asukkaita? Leikkaamalla ja vuosikatetta jumaloimalla emme saa yhtään uutta lapsiperhettä muuttamaan Lahteen, jyrähtää Vainio.

– Lahden on aika lähestyä talouden ongelmia uudesta näkökulmasta. Juustohöyläleikkaamiseen sijaan pitäisi panostaa reilusti työllisyystilanteen parantamiseen esimerkiksi lisäämällä kaupungin hankintoihin Hollannin kuntien malliin velvoite sosiaaliseen työllistämiseen. Peruspalveluiden turvaamisella puolestaan Lahti säilyy houkuttelevana kaupunkina lapsiperheille; vain näin verotulot voidaan saada kasvuun ja muuttovoittokin turvata, Etola lisää.

Lahden Demarinuoret kannustaa myös tarvittaessa tarkastelemaan uudelleen kaupungin verotusta.

Kun kyseessä on hyvinvointia luovien ja ennaltaehkäisevien peruspalveluiden turvaaminen, ei pidä tehdä verotuksen kiristämisestä liian suurta mörköä. Jos ainoa mahdollisuus palveluiden säilyttämiseksi leikkaamisen sijaan on lisäveronkorotukset, niin sitten sitä pitää vakavasti harkita, Lahden Demarinuorten puheenjohtaja Etola muistuttaa.

Lisätietoja:
Sara Etola
Puheenjohtaja, Lahden Demarinuoret
Lahden kaupungin sivistyslautakunta
sara.etola@gmail.com
044 7477 066

Eero Vainio
Puheenjohtaja, Lahden kaupungin sivistyslautakunta
Lahden Demarinuoret
eero.vainio@sdp.fi
041 449 3002