Keskustan paikallisosasto Edistykselliset Keskustanaiset on jättänyt Keskustan puoluekokoukselle aloitteen sukkahousujen verovähennyskelpoisuudesta vedoten niiden toistuvasta rikkoutumisesta etenkin naisille aiheutuviin menoeriin. Länsi-Suomen Demarinuoret pitää aloitetta puutteellisesti perusteltuna ja turhaan sukupuolittavana. ”Sukkahousut eivät ole välttämätön vaatekappale ja niitä on saatavissa eri paksuisina ja eri materiaaleista valmistettuna, kuten käytännöllisen keskustanaisen kuvittelisi tietävänkin”, piirin puheenjohtaja Milla Granlund toteaa.

Sukkahousujen sijaan Länsi-Suomen Demarinuoret esittää kuukautissuojien arvonlisäveron poistoa, koska niiden ostaminen on käytännössä pakollista kaikille naisille. ”Tämä on selkeästi biologisista syistä pelkästään naisiin kohdistuva menoerä. Naisten ja miesten välisiin tuloeroihin on pyritty vaikuttamaan vuosikausia, mutta siitä huolimatta nainen tienaa edelleen miestä vähemmän. Kuukautissuojien nollaverokannalla olisi myönteinen vaikutus myös sukupuolten väliseen tasa-arvoon”, kommentoi hallituksen jäsen Inna Rokosa.

”Sukupuolten välisiä tuloeroja ei pitäisi pyrkiä tasaamaan sukupuolittavilla verovähennyksillä, paitsi tapauksissa, joissa muita vaihtoehtoja ei ole. Oikea tasa-arvon edistäminen tapahtuu naisvaltaisten ammattialojen arvostusta ja ammatti-identiteettiä vahvistamalla”, linjaa varapuheenjohtaja Eetu Kinnunen, joka toimii myös Demarinuorten tasa-arvotyöryhmässä, ”Kun ajatellaan vaikka sitä, että jos päivän verran ahtaajien sijaan jäisikin saamatta lähihoitajien työpanos, yhteiskunnan menetykset laskettaisiin eurojen sijaan ihmishengissä. Siinä voi kukin miettiä keskuudessaan, onko lähihoitajien palkkaus työn vaativuutta ja tärkeyttä vastaavalla tasolla.”

”Sukkahousujen verovähennys johtaa sukupuolijaotteluun ja antaa olettaa että vain naiset voivat käyttää tiettyjä vaatteita”, tukee lausuntoa Demarinuorten tasa-arvotyöryhmän puheenjohtaja Maria Feodorow, ”Sen sijaan tietyt hygieniatuotteet ovat vain naisilla käytössä biologisista syistä ja on tämän takia kohtuutonta että naisten pitää niihin käyttää kuukausittain rahaa. Olisi oikeudenmukaisempaa siirtyä verottomiin ja kestävämpiin vaihtoehtoihin.”

Lisätietoja:

Milla Granlund
puheenjohtaja, Länsi-Suomen Demarinuoret
040 3621 553, granlund.milla(a)gmail.com
Maria Feodorow
puheenjohtaja, Demarinuorten tasa-arvotyöryhmä
mariafeodorow(a)hotmail.com