Tänään vietetään YK:n kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan päivää. Puhutaan asiasta, joka on osa Suomen historiaa, ja hävettävästi myös osa tätä päivää. Yhtenä osana tässä ongelmassa on perheväkivalta. Suomessa on edelleen liian vähän ensi- ja turvakoteja väkivaltaa kokevien perheiden avuksi ja turvaksi. Osana hyvinvointivaltion kehittämistä on SDP:n pidettävä osaltaan huolta, että yhteiskunta turvaa ennaltaehkäisevien palvelujen laadun ja että väkivaltaa kokevat uhrit saavat tarvitsemansa avun välittömästi.

Seuraavat viikot kuluvat presidentinvaalikampanjoinnissa. Nykyinen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hoitanut asiallisesti presidentin tärkeintä tehtävää, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Meidän ei kannatakaan keskittyä menneeseen, vaan tulevaan, siihen miten meidän ehdokkaamme tätä maata johtaisi. Meidän vaihtoehtomme on vahva ja vakaa johtaminen kansan edestä, yhteistyö niin länteen kuin itään, tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden esillä pitäminen, kuten vähäosaisten jaksaminen, sekä koko maailmaa koskevien asioiden esillä pitäminen, kuten naisten ja tyttöjen aseman parantaminen sekä ilmastonmuutoksen torjuminen. Meillä on näihin asioihin erinomaisesti kykenevä ehdokas, joka osaa katsoa kauas, mutta näkee myös lähelle. Ollaan hänen tukenaan, vain siten saamme tätä maata johtamaan jälleen sosialidemokraattisen presidentin. Tsemppiä Tuula!

Hyvät toverit!

Markkinaliberalismin näkyvät ilmentymät, yhtiöittäminen ja kilpailuttaminen hiipivät koko ajan lähemmäksi yhteiskuntamme perusrakenteita. Hyvinvointivaltiota uudistetaan nyt rankalla kädellä, eivätkä nämä uudistukset suinkaan ole parannuksia. 100-vuotias Suomi on saamassa lahjan jota se ei tarvitse eikä ansaitse.

Eriarvoistuva Suomi on maamme suurin turvallisuusuhka, johon puuttuminen on oltava politiikan kärkihankkeiden eturivissä. Mutta ympärillämme näkyvät asiat, kuten mielenterveysongelmat, alkoholismi, rasismi ja terrorismi eivät aina katso lompakon paksuutta. Näihin haasteisiin puututaan laadukkailla palveluilla, pätevällä henkilöstöllä ja riittävillä resursseilla. Nämä taas vaativat laajan ja riittävän korkean veropohjan.

Hyvät kuulijat!

Työmarkkinajärjestöiden palkkaneuvotteluissa ollaan siirtymässä julkiselle puolelle. Toivotan voimia työntekijäliittojen neuvottelijoille, jotta naisvaltaisten alojen palkkoja saataisiin nostettua lähemmäksi miesvaltaisia aloja.

Työmarkkinajärjestöihin liittyen, suurta huomiota herätti äskettäin uutinen siitä, että Teollisuusliiton puheenjohtajalle junailtiin palkankorotusta 5000 euroa kuukaudessa. Siis 5000 euroa! Terveiseni Teollisuusliiton johdolle onkin: Kuinka te kehtaatte? Tuntuu pahalle nähdä tällaista ahneutta ns. omien riveissä. Kun on nähnyt kaupan kassajonossa ihmisiä, jotka eivät pysty maksamaan ostoksiaan rahojen loputtua, niin tämmöinen toiminta näyttää vain entistä huonommalle.

Hyvät ystävät!

Maailma tuntuu olevan nyt pahasti eksyksissä. Suurvaltojen johtajat keskittyvät riitelemään aikana jolloin yhteistyötä tarvitaan ehkä enemmän kuin koskaan. Äärioikeistolaisten liikkeiden nousu asettaa haasteen demokraattisille yhteiskunnille. Osa kansasta haluaa muutosta, osa pysyvyyttä. Meidän sosialidemokraattien tehtävä on olla se voima, joka pystyy vastaamaan parhaiten kansan huutoon. Voima niin Suomessa, Euroopassa kuin koko maailmassa. Sosialidemokratia on vastuullisuuden ja inhimillisyyden ääni, ahneutta ja itsekkyyttä vastaan. Tällä puolueella on kunniakas historia, ja kunniakas tulevaisuus on vain ja ainoastaan meistä itsestämme kiinni. Toverit, ruusujen sodassa ei ole voittajia. Oma etu ei saa mennä yhteisen edun edelle.

Olkoon SDP:n sanoma seuraava: Turvallinen ja ihmisarvoinen elämä kuuluu jokaiselle, siis jokaiselle. Piste.

Ennen oli miehet rautaa ja laivat puuta. Puuta ovat miehet nyt, ja demarit ovat rautaa.