Suuret mittasuhteet saanut pakolaiskriisi herättää luonnollisesti keskustelua. Keskustelu pakolaiskriisistä on kuitenkin muodostunut ääripäiden keskenäiseksi taisteluksi, joka peittää allensa järkevät ratkaisuehdotukset. Käytännössä keskustelu on nyt sitä, että toinen ääripää ampuu rasistisia ja ihmisoikeuksia loukkaavia avauksia, ja toinen ääripää käyttää kaiken energiansa näiden alasampumiseen. Keskelle jäävät tolkun ihmisiksikin tituleeratut massat, jotka käytännössä vain ovat hiljaa.
Pakolaiskriisistä on kuitenkin käyty myös järkevää keskustelua eri poliittisilla areenoilla. Tämä on suurelta osin jäänyt julkisuuden ulkopuolelle median poimiessa vain mehevimmät ulostulot. Erityisesti ratkaisukeskeistä keskustelua on nähty EU:n tasolla.
Lähdettäessä pohtimaan ratkaisua pakolaiskriisiin on ensin huomioitava se, että tämä pakolaiskriisi ei tule olemaan EU:n viimeinen pakolaiskriisi. Maailma on täynnä konflikteja, jotka saattavat aiheuttaa Eurooppaan ulottuvia pakolaiskriisejä, eivätkä nämä ole loppumassa. Tulevaisuudessa myös ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa mittasuhteiltaan vielä aivan eri luokan pakolaiskriisin. Nyt onkin etsittävä ratkaisumalli, joka säilyttää EU:n hyvät puolet kuten Schengen järjestelmän ja kelpaa ratkaisuksi myös tulevaisuuden kriiseihin.
Rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu tähän. Se ei ole pelkästään kansainvälisten sopimusten vastaista, epäinhimillistä ja Euroopan arvojen vastaista, vaan toimimaton ratkaisu. Laitonta maahantuloa ei nimittäin pystytä täysin estämään edes todella suurilla panostuksilla. Vastaavilla panostuksilla sen sijaan voitaisiin sen sijaan rahoittaa inhimillinen ja toimiva ratkaisu pakolaiskriisiin.
Käytännössä kriisin ratkaisussa kaiken A ja O on, että ratkaisu on koko EU:n laajuinen. EU:n laajuisessa ratkaisussa ensinnäkin turvapaikanhakijoita voidaan siirtää jäsenmaiden välillä siten, että minkään maan kuorma ei muodostu kohtuuttomaksi. Samoin toimivalla yhteisellä rajavalvonnalla ja yhteisillä turvapaikkamenettelyillä voidaan hallita tulijoiden virtaa ja toteuttaa turvallisesti ilman turvapaikkaa jääneiden maasta poistaminen, sekä suurimmalta osin estää laiton maahantulo muussa tarkoituksessa kuin turvapaikan hakemista varten tulevilta. Näin pystyttäisiin hallitsemaan sitä turvapaikanhakijavirtaa, joka pääsee Eurooppaan asti. Käytännössä pakolaiset kannattaisi pysäyttää heti EU:n ulkorajalla ja sen jälkeen ohjata taakanjaon kautta heille osoitettavaan maahan. Samoin ulkorajan ohittaneet pitäisi siirtää saman järjestelmän sisällä, jolloin kenellekkään ei tule houkutusta pyrkiä johonkin tiettyyn maahan esimerkiksi paremman sosiaaliturvan perässä tai ylipäätänsä yrittää pyrkiä laittomasti EU:n sisälle.
Euroopan laajuisessa ratkaisussa voitaisiin myös estää suurten turvapaikanhakijavirtojen saapuminen Eurooppaan asti. Tämä voitaisiin toteuttaa nostamalla pakolaisleirien rahoitus riittävälle tasolle ja parantamalla kiintiöpakolaisjärjestelmää, jolloin pakolaiset voisivat jäädä pakolaisleireille Eurooppaan tulemisen sijaan. Nykyinen kriisi onkin käytännössä sen syytä, että pakolaisleireillä ei ole enää ollut tilaa pitkään aikaan, eikä turvapaikkaa voi saada kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta menemättä pakolaisleirille.
Julkaistu mielipidekirjoituksena 23.2. Länsi-Uusimaassa.