Demarinuorten liittokokous XXXII on hyväksynyt lauantaina 25.5. julkilausuman reilusta työelämästä myös tulevaisuuden sukupolville.
Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n liittokokous vetoaa voimakkaasti nuorten työmarkkina-aseman ja työhyvinvoinnin parantamisen puolesta. Nuoret ikäluokat tulevat kantamaan suomalaista yhteiskuntaa harteillaan niin eläkkeiden, kasvavien sosiaali- ja terveysmenojen, ilmastokriisin kustannusten kuin valtionvelan muodossa. Tästä huolimatta nuorilla ei ole saavutettuja etuja, joista työelämässä tinkiä eikä siten aitoja mahdollisuuksia suoriutua meille sysätyistä vastuista. On korkea aika uudistaa työelämää tavalla, joka takaa nuorille oikeudenmukaisen ja kestävän tulevaisuuden.
Suomen on pidettävä kaikki mukana eikä jättää tulevaisuuden osaajia tienposkeen. Siksi jokaiselle nuorelle on taattava työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka. Tämä on se peruskivi, jonka avulla rakennamme työelämää, jossa on enemmän odotettavaa kuin pelättävää. On huolestuttavaa, miten huonosti nuoret tuntevat oikeutensa työntekijöinä. Kurssin korjaaminen vaatii laajamittaista tiedottamista ja koulutusta, joka tavoittaa nuoret kaikkialla – kouluissa, työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassa. Ammattiyhdistysliikkeen, työnantajien ja oppilaitosten on otettava aktiivinen rooli nuorten valistamisessa, jotta he ovat valmiita työelämän tyrskyihin.
Palkalla on tultava toimeen, eikä yhdenkään täysipäiväistä työtä tekevän tulisi elää köyhyydessä. Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n liittokokouksen mielestä on yksiselitteisesti sietämätöntä, että nuoret joutuvat selviytyäkseen työskentelemään useissa päällekkäisissä työsuhteissa, ajautumaan pakkoyrittäjyyteen, tekemään jatkuvasti ylitöitä tai turvautumaan sosiaaliturvaan riittämättömän palkan takia. Vaadimme nuorille vakituisia ja kokoaikaisia työsuhteita – epäsäännölliset pätkätyöt eivät riitä tulevaisuuden turvaksi.
Elinkeinoelämälle ja oikeistolle kuuden tunnin työpäivä on puhdasta utopiaa mutta meille askel kohti nuorten ikäluokkien parempaa työhyvinvointia ja tuottavuutta. Maassa jossa mielenterveysongelmat ovat uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisin syy, on selvää, että vika on työelämän rakenteissa eikä yksittäisissä ihmisissä. Lyhyempi työaika mahdollistaisi paremman työn ja vapaa-ajan tasapainon ja siten enemmän aikaa läheisille, harrastuksille ja itsensä kehittämiselle. Tulevaisuuskeskeisessä sosialidemokratiassa kuuden tunnin työpäivä ei ole pelkästään mahdollisuus vaan välttämättömyys, jotta voimme turvata nuorina uupunuillekin ehjän työelämän aina eläkeläiseksi asti.
Nuorten työssä jaksamisen ongelmaien syyt ulottuvat syvemmälle kuin nykyiseen työaikaan. Oma osansa on myös monien työpaikkojen hektisellä arjella. Tämän takia Suomen tulee pilotoida työkyvyn ja sen johtamisen parantamiseen tähtäävä hyvinvointiohjelma. Tällöin hyvinvointiohjelma toimisi työkyvyn ylläpitämisen ja paremman johtamisen kansallisena välineenä. Ohjelman ydinsisältö painottuisi työpaikan arkeen integroituihin hyvinvointipalveluihin, kuten työterveyshuollon ennakoiviin palveluihin, kuntoutuspolkuihin, liikuntamahdollisuuksiin ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin.
Ei ole mitenkään ylimitoitettua kuvitella, että nykynuorten eläkeikä voi hyvin häämöttää 70 ikävuoden paremmalla puolella. On suorastaan järjenvastaista leikata vuorotteluvapaan kaltaisista hengähdystauoista, mikäli tavoitteena on pitää ihmiset työkykyisinä nykyistä pidempään. Sosialidemokraattiset Nuoret ry ehdottaa lakisääteisten sapattivapaiden tai muiden vastaavien pidempien vapaiden käyttöönottoa keinona tukea nuorten työssä jaksamista. Kukin voisi käyttää vapaansa haluamallaan tavalla: nykyisen osaamisen vahvistamiseen, kokonaan uudelle alalle kouluttautumiseen tai ihan vain palautumiseen.
Nuorten työntekijöiden jaksaminen on maamme menestyksen siemen, joka on nykyoloissa kuollut jo ennen itämistään. Tästä syystä Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n liittokokous vaatii, että loppuunpoltetun ikäluokkamme haasteet otetaan vakavasti, ja nuorten huonon työmarkkina-aseman kohentaminen sekä työhyvinvoinnin yleinen parantaminen nostetaan päättäjien asialistalla ansaitsemaansa asemaan. Katseet kannattaa kohottaa tyhjiä lupaavista juhlapuheista mieluummin myöhään kuin ei milloinkaan, ja pystyttää poliittisilla päätöksillä perustukset sellaiselle työelämälle, josta löytyy jokaiselle nuorelle paikka ja mahdollisuus menestyä.