Eräs kotimainen tosi-tv-ohjelma alkaa Sami Kurosen sanoin “luottamus, rakkaus, onni ja yhteinen tulevaisuus”. Aivan oikein Temptation island Suomi on kyseinen formaatti, josta lainaan alun tähän kirjoitukseen. Temppareita katsoessa moni suomalainen palautuu työstään. Toisinaan myös minä. Ohjelmaa katsoessa oivalsin, miten hyvin nuo Kurosen lausumat sanat sopivat kuvaamaan myös työelämää. Luottamus on työyhteisön peruspilareita. Rakkaudesta lajiin on paras motivaatio. Onni onnekkaasta asemasta toteuttaa itseään työssään. Luottamus, rakkaus ja onni takaavat yhteisen tulevaisuuden työnantajan ja työntekijän välillä.

Tänään on työntekijöiden arvostuksen päivä. Eli siis nimetty päivä osoittaa arvostusta työyhteisön jäsenille. Näin etäaikana huomaavaisuuden osoitus voi olla kiittäminen henkilökohtaisella viestillä. Eikä kiitosta kannata jättää yhdelle päivälle vuodessa. Vaan ihan joka viikko on tärkeä muistaa kiittää. Kiitos on pieni sana, millä on oikeasti iso merkitys. Kuulumisten kysyminen ja aidosti vastauksen kuunteleminen on ihan yhtä tärkeää.

Suuremmat haasteet työelämässä ei korjaannu pelkin sanoin vaan vaaditaan rakenteellisia uudistuksia. Työelämän pitää vastata siihen tarpeeseen, mikä ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsee. Näitä ovat muun muassa työaikaan liittyvät muutokset. Ihmiset arvostavat vapaa-aikaansa toisinaan jopa rahallista palkkiota enemmän. Yhä useampi ihminen kokee riittämättömyyden tunnetta jatkuvassa vaatimuksessa kehittyä ja olla parempi huomenna, kuin tänään ja eilen yhteensä. Liian moni uupuu unelmaduunissaan ja joutuu jäämään töistä pois keräillen rippeitä innostuvasta ja jaksavasta itsestään.

Etenkin julkisen sektorin sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan henkilöstö työskentelee jaksamisen äärirajoilla. Kun ihmisestä yritetään tehokkuuteen verhoten rutistaa viimeisetkin mehut työssä, lopputulos on kansantaloudelle kaikkea muuta kuin tehokas. Siksi suurin osoitus arvostuksesta olisi jakaa työmäärä useammalle lyhentämällä työaikaa, vähentämättä kuitenkaan palkkaa nykyisestä. Nyt on aika osoittaa arvostusta työntekijöille!

Hyvää työntekijöiden arvostuspäivää!

Lisätiedot:

Viivu Seila
Demarinuorten  1. varapuheenjohtaja
viivu.seila@demarinuoret.fi
p. 040 515 4977