Hallituksen rakkaan lapsen, tuottavuusloikan takaavan yhteiskuntasopimuksen varsinaisten neuvotteluiden aloittamisen määräpäivä oli tänään. Jo eilen kuitenkin ilmoitettiin, että neuvotteluihin ei ryhdytä, koska määränpäähän ei voitaisi päästä.

Uskoikohan joku tosissaan sopimuksen syntymiseen? Vaikuttaa siltä, että pääministerimme, joka korostaa avoimilla korteilla pelaamista, on itse päävatulaattori ja kaikki pallot ovat nyt hänen vatulointikorissaan.

Eilen alkoi jo syyllistäminen – totta kai. EK:n Häkämies kaatoi syyn tietenkin SAK:n niskaan. SAK kun ei ollut valmis mekaaniseen työtuntimäärän nostamiseen. Tuskin yksikään SAK:n jäsenistä olisi ollutkaan valmis suoraan niiaamaan työnantajille ja tekemään 100 tuntia lisää töitä ilman palkkaa. Sosiaalisen median puolella taas alkoi perinteinen ammattiliittojen parjaaminen tuttujen liittovastustajien puolesta. Se nyt ei kyllä ketään yllättänyt, sillä heidän mielestään kaikki yhteiskunnan ongelmat ovat ammattiliittojen syytä.

Ammattiliitot ja työehtosopimukset ovat työntekijän selkäranka, eikä jokaisen tarvitse osata neuvotella itselleen omia ehtoja. Maksan mielelläni palkastani ay-jäsenmaksut ja verot.

Yhteiskuntasopimuksen sovittelijaksi hankittu, entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius antoi myös Sipilälle hyviä neuvoja. Työmarkkinajärjestöjen kanssa on turha lähteä neuvottelupöytään tuomalla ensin kasa ehtoja ja valmis päämäärä. Se ei ole neuvottelemista. Se on pakottamista. Jos pääministerimme neuvottelutaidot ovat näin ruosteessa on hallituksen loppukausi todella mielenkiintoinen.

Nythän lähdetään sitten leikkausten tielle. Tai siis piti jo lähteä, kun uhkaukset olivat ladottuna pöydälle jo ennen yhteiskuntasopimuksen neuvotteluitakin. Kuitenkaan hallituksen avoimet kortit eivät olekaan niin avoimet. Nyt ei vielä leikatakaan. Tai sitten leikataan. Tai sitten etsitään uusia loikkia. Tai jotain. Mistä kukaan voi tietää, kun Sipiläkään ”ei enää viitsi niitä keinoja kertoa uudestaan”. Kaiken kukkuraksi Sipilälle rakkaat maataloustuet voivat osua leikkuriin, Stubb ei saakaan rikkaille yrittäjäystävilleen lisää veronalennuksia ja Soini on mukana päättämässä 15000 pakolaisen ottamisesta Suomeen.

Vieläkö olisi vaalilupauksia rikottavana ja takkeja käännettävänä?

Antti Mäki
Demarinuorten liittohallituksen varajäsen