Eurooppaa ravistelee pakolaiskriisi. Monen mielestä pakolaisongelma on tälle tilanteelle synonyymi. Pakolaisia koskevaa keskustelua ei voi paeta minnekään – eikä pakolaisiakaan, he ovat totta ja heillä on hätä.

Sosiaalinen media, tuo kasvoton ilmaisun väline, on räjähtänyt käsiin. Ääripäiden kuohunta ja asioiden kärjistäminen sekä väärän tiedon levittäminen ovat sosiaalisessa mediassa arkipäivää. Jokaisella on joka asiaan mielipide ja jokainen haluaa tuoda ne julki. Usein tämä tapahtuu miettimättä sanomisiaan tai kirjoittamisiaan sen enempää. Sosiaalinen media kun on tässä, nyt ja heti – mielipiteeni ei välttämättä huomenna ole enää aallon harjalla.

Miksi pakolaisia tulee Eurooppaan? Osa pakenee ISIS:iä, osa taas kotimaassaan riehuvaa sisällissotaa ja osa pakenee oman hallituksensa vainoja. Eurooppaan he saapuvat, sillä mantereemme on lähtömaiden välittömässä läheisyydessä ja tänne on kohtalaisen helppo tulla. Euroopan pohjoislaitamilla sijaitsevasta Suomesta on helppo huudella, että pysykööt kotonaan ja menkööt puolustamaan kotimaataan. On väärin verrata somessa Suomen käymiä sotia Lähi-idässä riehuviin sisällissotiin ja konflikteihin, joissa ei ole tunnistettavia rintamalinjoja tai osapuoliakaan. Nuoret suomalaiset miehet, jotka vaativat pakolaisten jäämistä kotimaataan puolustamaan, eivät ole kokeneet sotaa, eivätkä he tiedä mitä kotimaan puolustaminen on. Lopettakaa kasvoton huutelu ja hävetkää.

Myös vanhukset ja työttömät ovat nousseet yhtäkkiä, kuin ihmeen lailla, kaikkien mieleen. Ei pakolaisista huolehtiminen ole näiltä ryhmiltä pois! Osa tänne tulevista myös jäävät tänne ja Suomi tarvitsee heitä! Jo lähitulevaisuudessa tarvitsemme lisää työvoimaa hyvinvointivaltion palveluiden järjestämiseen. Oleskeluluvan saaneet ja työtä tekevät entiset pakolaiset ovat suomalaisia veronmaksajia.

Euroopan unionin jäsenenä Suomi ottaa osan Eurooppaan saapuvasta pakolaistulvasta ja auttaa ihmisiä. Suomi kantaa vastuunsa. Kaikille voidaan taata arvokas elämä. Toisten ihmisten, lähimmäisten, kunnioittaminen on tärkeintä mitä voimme yhdessä tehdä. Jokaisen ei tarvitse lahjoittaa vähistä varoistaan tai lähteä vapaaehtoisena auttamaan vastaanottokeskuksiin mutta jokaisen on kunnioitettava toista ihmistä. Suomeen tulevat pakolaiset ovat ihmisiä – kuin sinä ja minä. Välitä, älä valita.

Antti Mäki
Demarinuorten liittohallituksen varajäsen