Osallistuin SDP:n vaalityön opintomatkalle Yhdysvalloissa 29.10-6.11. Opintomatka kohdistui Massachusettsin osavaltion pääkaupunkiin Bostoniin ja New Hampshiren osavaltiossa sijaitsevaan noin sadan tuhannen asukkaan Manchesteriin. Eri puolilta Suomea koostettu noin neljänkymmenen hengen matkaryhmä saapui keskelle Yhdysvaltojen, ja ehkä koko maailman, seuratuimpia vaaleja. Vaikka itse vaalitulos ja sen vaikutukset koko globaalille maailmalle olisivat blogikirjoituksen arvoisia, keskityn tässä kirjoituksessa ensisijaisesti kampanjointiin ja vaalityön oppeihin. Eli siihen, mitä varten koko matka järjestettiin.

Yhdysvalloissa maan kaksipuoluejärjestelmä asettaa tahdin ja virittää kampanja koneistot hyvin varhaisessa vaiheessa omiin poteroihinsa. Politiikan vahva polarisoituminen näkyy katukuvassa kuitenkin ehkä eniten ihmisten erilaisilla tavoilla ilmaista itseään. Eri ehdokkaiden kyltit koristivat pihoja ja ei ole tavatonta, että vastaan ajaa suuria katumaastureita, joiden perässä viuhuvat oman ehdokkaan liput.

Varsinainen kampanjatyön organisointi on kuitenkin yhdysvaltalaisen vaalityön suola. Paikalliset ovat erittäin hyviä organisoimaan ja sitouttamaan vapaaehtoisia vaalityöhön. Jokaiselle vapaaehtoiselle pyritään löytämään mielekästä tekemistä ja tekeminen vaihtelee erittäin laajasti. Yksinkertaisimmillaan vaaleihin voi osallistua omille tuttavilleen someviestejä kirjoittaessa tai jakamalla kampanjoiden postauksia. Aidoimmillaan kampanjointi on kuitenkin äänestäjille kohdistetuissa puhelinsoitoissa ja tavallisten ihmisten ovien koputtelussa.

Koputtelu-kampanjoinnissa on useita vaiheita riippuen siitä, kuinka lähellä vaalipäivää ollaan. Opintomatkan aikana vaalipäivän ollessa aivan nurkan takana koputtelimme demokraattiäänestäjien oville ja muistutimme heille äänestämisen tärkeydestä. Koputteluoperaation tehtävä olikin aktivoida omat varmat äänestäjät käyttämään ääntään ja äänestämään Kamala Harrisin lisäksi kaikissa New Hampshiren noi kymmenessä vaalissa. 

Kaikista hienoin asia, joka meidän suomalaisten pitäisi kuitenkin opetella, on paikallisten kiittämisen kulttuuri. Syötit sitten äänestäjätietoja, pidit kadunvarressa kylttiä, soitit puheluita tai koputtelit ovia, yhdysvaltalaiset kiittävät työpanoksestasi. Tämä kannustava ja yhteisöllinen kulttuuri kannustavat jaksamaan vaalikentillä entistä kovemmin. Kuka tietää, ehkä vielä joku päivä olen ovilla mukana kampanjoimassa Yhdysvaltojen maaperällä.

Sami Salminen
Heinolan kaupunginvaltuutettu