“Me puhumme teoin” -kampanja, jonka Suomen nykyinen hallitus lanseerasi vastatakseen rasismin haasteisiin, on epäonnistunut jo kampanjan alkumetreillä, kun edes kaikki hallituspuolueet eivät kyennyt sitoutumaan kampanjaansa.

Vaikka kampanja itsessään pyrki nostamaan esille rasismiin liittyviä ongelmia ja korostamaan tekojen merkitystä, sen ongelmallisuuden voi kiteyttää kolmeen kohtaan hallituksen omien toimien vuoksi.

Ensimmäinen ongelma on uskottavuuden puute. Useat hallituksen ministerit ja edustajat ovat julkisesti olleet mukana rasististen ja syrjivien kommenttien tai poliitikkojen puolustamisessa. Kampanjan sanoma jääkin ontoksi, kun samat päättäjät, jotka puhuvat rasismin kitkemisestä, eivät puutu omiin tai kollegoiden asenteisiin ja tekoihin.

Toinen ongelma liittyy kampanjan toteutukseen. “Me puhumme teoin” on jättänyt konkretian vähäiseksi. Se on jäänyt sloganin tasolle ilman selkeitä toimenpiteitä, joilla rasismia todella torjutaan. Tämä on johtanut siihen, että rasisminvastainen kampanja ei näyttäydy keinona ratkaista yhteiskuntamme rakenteisiin juuttunutta rasismia. Kansalaiset eivät tarvitse lisää julkilausumia, vaan selkeitä toimenpiteitä, kuten rasismin vastaisen lainsäädännön tiukentamista ja monimuotoisuuden lisäämistä päätöksenteossa.

Kolmanneksi, kampanjan ajankohta on herättänyt epäilyksiä. Se käynnistettiin tilanteessa, jossa hallitus oli jo valmiiksi vaikeuksissa rasismiin liittyvien skandaalien vuoksi. Hallituksen ryvettyään rasismikohusta toiseen näyttäytyy rasisminvastainen kamppanja epätoivoisena yrityksenä kiillottaa imagoa ja kasvattaa kansalaisten luottamusta lähestyvien kunta- ja aluevaalien alla. Rasismin kitkeminen vaatii jatkuvaa työtä, ei hetkellistä kampanjaa, jonka tarkoituksena on ohjata huomio pois hallituksen omista ongelmista.

Yhteenvetona voidaan todeta, että “Me puhumme teoin” -kampanja on epäonnistunut, koska se ei ole onnistunut vakuuttamaan kansalaisia hallituksen sitoutumisesta rasismin vastaiseen työhön. Ilman konkreettisia toimia ja omien rivien puhdistamista kampanja jää pelkäksi viherpesuksi, joka ei tuo muutosta suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos hallitus todella haluaa tehdä eron rasismin vastaisessa taistelussa, sen täytyy alkaa omista teoistaan ja ryhtyä sanoista tekoihin tavalla, joka on johdonmukaista ja uskottavaa.

Jussi-Mikael Suikkanen
Pohjois-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja

(Teksti on alun perun julkaistu Kalevan mielipidepalstalla 1.8.2024)