Se medlemsbrevet i originalformat HÄR

Hej vänner!

Hösten är här och med den nya utmaningar. Oavsett om hösten kommer med skola, jobb, mellanår eller bara inga specifika planer börjar vardagen igen och med den kommer nya politiska händelser.

Regeringens nedskärningar fortsätter, med förminskat barnbidrag och förminskad studiepenning som direkt drabbar många unga, speciellt unga studerande med familj. Regeringen försöker sitt bästa för att skapa fler jobb, men de har ingen lätt uppgift framför sig. Socialdemokraternas motförslag på hur vi bättre kan skapa jobb hittas här.

Flyktingarnas situation i Finland har blivit sämre i och med de nya lagarna som begränsar möjligheterna att få uppehållstillstånd och migrationsverket som påstår att Somalia, Irak och Afghanistan nu är säkra länder. FSUD har tagit ställning för #weeseeyou kampanjen som kritiserar den omänskliga asylpolitiken genom att skriva brev till statsminister Juha Sipilä.

Utomlands har världen inte blivit tryggare. Kriget i Syrien fortsätter fortfarande,Turkiets inskränkningar i mänskliga rättigheter och pressfrihet är allt annat än lugnande, Storbritanniens beslut att lämna EU har gjort den gemensamma ekonomiska framtiden osäker, och USAs presidentval visar ett viktigt vägskäl i världspolitiken. Hur kommer framtiden att se ut? Den kommande hösten är avgörande.

KOMMANDE HÄNDELSER

FSDs kongress 22-23.10

Många av FSUDs medlemmar är även med i FSD – Finlands svenska socialdemokrater. FSD har en kongress varje år, som brukar vara välbesökt och väldigt intressant. Kongressen ordnas i år i Åbo den 22-23.10. FSUDs medlemmar kan gärna komma och titta! Ni kan gärna kontakta rakers@sdp.fi om ni är intresserade!
Politisk dag i Stockholm
FSUDs politiska dag i Helsingfors i våras var väldigt omtyckt och lärorik. Vi besökte Utrikesministeriet, Riksdagen, Folktinget, Kommunförbundet och Diskrimineringsombudsmannens kontor. På grund av positiv feedback kommer vi ordna en liknande i höst. Denna gång åker vi till Stockholm! Vi åker tillsammans med färjan från Åbo efter höstmötet, spenderar dagen i Stockholm och kommer tillbaka nästa kväll med färjan.
Har ni några idéer på vad vi kunde göra eller nåt ni alltid velat se? Kontakta ordförande Rebecca på erica.rebecca.akers@gmail.com
Sitz med ÅSS
FSUD kommer att ordna en traditionell sitz tillsammans med ÅSS och andra politiska studerandeorganisationer. Sitzens tema är radikalism, och meningen är man ska klä ut sig till en anhängare av en radikal politisk eller samhällelig ideologi, ex radikalt grön eller radikalhöger eller precis vad som helst. Mer information kommer senare.
Politisk diskussionskväll i Vasa!
Med de lyckade diskussionskvällarna med teman Grönt, Jämställdhet, och Flyktingar bakom oss, kommer vi att ordna ännu en diskussionskväll! Temat denna gång planeras vara Basinkomst och andra sociala bidrag.
Konceptet är det samma – föreläsare med expertis eller erfarenhet inom området och diskussion efteråt.
Demarinuoret ordnar 7-9.10 ett utbildningstillfälle de kallar Tulevaisuuden tekijät! Denna gång handlar det om Mediautbildning. Hur ska du göra om du blir intervjuad eller måste tala inför folk? Proffsen delar med sig av sina bästa tips. Utbildningen är på finska men du får alltid tala ditt modersmål.
Ställ upp i kommunalvalet!
Det bästa sättet att påverka lokalpolitiken är att ställa upp i kommunalvalet och bidra till din lokala kommun- eller stadsfullmäktige. Kommunen bestämmer hur resurserna i lokalsamhället ska fördelas. Ska lokalskolan bevaras? Ska det byggas en ny idrottshall? Vart ska jag gå när jag är sjuk?
Kommunalvalet ordnas söndagen 9.4.2017. Många av FSUDs medlemmar har tidigare ställt upp, bl a Jacob Storbjörk på bilden nedan. FSUD kommer att ordna en kandidatutbildning tillsammans med FSD i höst. Är du intresserad eller vill du veta mera? Kontakta rakers@sdp.fi
a0cd17e2-72ba-4018-ba73-d6234cf4b1d9
Höstmötet kommer att ske senare i höst och då är ni alla medlemmar inbjudna! Vi kommer att ha intressanta föreläsare som berättar om något aktuellt tema, och vi kommer att välja nästa års styrelse. Funderar du på att kandidera? Kom på mötet! Kallelse med datum och plats skickas senare.Har ni frågor, kommentarer, förslag, eller kritik kan ni alltid ringa, messa, whatsappa eller mejla mig. Ha en underbar början på hösten och hoppas att det blir bra väder iallafall!

Bästa hälsningar,
Rebecca Åkers
ordförande för FSUD

erica.rebecca.akers@gmail.com
+358453309746