Puhe puoluevaltuustossa 21.4.2018
Mikkel Näkkäläjärvi, Sosialidemokraattiset Nuoret

Kiitos puheenjohtaja, arvoisa puoluevaltuusto, hyvät ystävät
Tack ordförande, ärade parti fullmäktige, goda vänner,

On mukavaa kokoontua tänne jälleen puoluevaltuuston merkeissä. On syytä iloita siitä, että SDP on nyt gallup-kärjessä. Toivottavasti se antaa meille kaikille ja etenkin puoluejohdolle rohkeutta tehdä isoja avauksia tulevaisuuteen ja myös puolustaa niitä, vaikka kritiikkiäkin tulisi. Suomen ja maailman tulevaisuus näitä reformeja nimittäin kaipaavat.

Kyllä kiitosta pitää antaa Antti Rinteelle siitä, että hän on ollut puhumassa erinomaisella tavalla tarpeesta uudistaa sosiaaliturvaa. Nythän puolueella on oma malli, Yleisturva, joka valmisteltiin Tarja Filatovin, Kari Välimäen ja Matias Mäkysen johdolla. Se on järjestelmää yksinkertaistava, byrokratiaa ja ihmisten pompottelua vähentävä ja positiivisella tavalla aktiivisuuteen kannustava malli.

Yleisturva on myös erinomainen esimerkki siitä, että SDP:ssa ja Suomessa voi vaikuttaa, kun sen tekee hyvin ja uskaltaa ajatella uudella tavalla. Yleisturvan matka SDP:n sosiaaliturvamalliksi alkoi siitä, että Demarinuorten liittohallituksessa päätettiin keväällä 2015, että oma vastaus sosiaaliturvakeskusteltuun on valmisteltava. Silloin alkoi työ ja syksyllä 2015 julkistimme Demarinuorten Yleisturva-mallin.

Malli keräsi runsaasti kehuja asiantuntijoilta ja herätti positiivista vipinää keskusteluun. Valmistelimme Demarinuorissa viime vuoden puoluekokoukseen aloitteen aiheesta. Aloite meni läpi, eikä vähiten sen takia, että kymmenet tai jopa sadat ihmiset, etenkin nuoret, tekivät töitä sen eteen ja puhuivat Yleisturvan puolesta. Puoluekokouksessa se nousi kokouksen suurimmaksi politiikan kysymykseksi ja tähänkin liittyen puoluekokoussunnuntain Helsingin Sanomien pääkirjoituksen otsikkona oli, että Rinne ei voi sivuuttaa enää nuoria. Eikä olekaan sivuuttanut.

Nyt meillä on mahdollisuus viedä Yleisturvaa eteenpäin toden teolla. Sen edellytys on, että SDP pärjää tulevissa eduskuntavaaleissa ja pääsee hallitukseen. Kaikkein varminta se on silloin, jos SDP on pääministeripuolue.

Eiköhän siis laiteta kaikki kroppaa likoon sen puolesta, että tuo eturivissä istuva jörrikkä on seuraavien eduskuntavaalien jälkeen Suomen pääministeri!

Kun Yleisturva on Suomen hallituksen hallitusohjelmassa, niin voimme olla ylpeitä. Ei nimittäin ole liikaa sanottu, että Yleisturva on poliittisen nuorisojärjestön suurin saavutus 2000-luvulla. Ja se tehtiin porukalla!

Hyvät ystävät,

On myös paikallaan miettiä, että miten nuorten asemaa voidaan tulevaisuudessa parantaa. Nykyisten nuorten sukupolvi syntyi laman keskelle, jolloin tehtiin suuria leikkauksia julkisiin palveluihin. Sitten tuli finanssikriisi ja leikattiin taas lisää. Finanssikriisi on meidän ikäluokalle eräänlainen sukupolvikokemus ja pätkätyöt tuttu elämäntilanne. On päivänselvää, että sellainen vaikuttaa siihen, miten paljon uskomme tulevaisuuteen.

Nyt Sipilän hallitus on tekemässä ison virheen ajaessaan sitä, että nuoren alle 30-vuotiaan vähän aikaa työttömänä olleen voi jatkossa määräaikaistaa ilman perustetta. Tämä on vakava viesti nuorelle sukupolvelle, joka tekee tulevaisuuden suunnitelmia, pohtii elämäänsä ja kenties harkitsee perheenkin perustamista. Nykyinen hallitus on romuttanut jo nuorisotakuun, leikannut opintotuesta ja tehnyt massiiviset säästöt koulutukseen. Tämä on ollut hyvä hallitus suurille perinnönsaajille ja sote-yrityksille, mutta surkea nuorille, opiskelijoille ja työntekijöille.

Meillä on nyt yhdestoista hetki ottaa nuorten tulevaisuuden parantaminen prioriteettilistan kärkeen. Hallituksen kädet ovat syvällä nuorten taskuissa, vaikka nyt pitäisi luoda uskoa ja toivoa tulevaisuuteen. Ollaan me tekemässä sitä.

Lisätietoja: 
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja
040 076 5002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi