28. kesäkuuta 1969. Aamuyöllä poliisi ratsaa tunnetun Washingtonin Greenwich Villagessa sijaitsevan homobaarin, Stonewall Innin, ja ryhtyy rutiininomaisesti väkivalloin poistamaan avoimesti homoseksuaaleja ihmisiä ulos baarista. Tällä kertaa poiketen normaalista väkijoukko ei pakene, vaan jää seuraamaan passiivisaggressiivisesti poliisin toimia vierestä. Hiljalleen väkijoukkoa kertyy katsomaan poliisibrutaliteettia ja mellakka viimein syttyy, kun lesbonainen huutaa väkijoukolle taistellessaan poliisia vastaan: “Miksette te tee mitään?”. Kolme päivää kestäneet mellakat alkoivat ja Pride -liike syntyy vuotta myöhemmin muistamaan tapahtunutta.

Aikalaiskuvaukset kertovat, että tuona iltana kaduilla oli sähköistä vihaa. Jokin tuossa ratsiassa ja sen kaikessa törkeydessä katkaisi kamelin selän ja vapautti seksuaalivähemmistöt taistelemaan oikeuksistaan. Yksi eniten noteeratuista kapinaan nousseista oli musta transnainen, Marsha B. Johnson.

Sunnuntaina tästä tulee kuluneeksi 51 vuotta. Nykyään Pride tunnetaan rauhanomaisena kulkueena sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen puolesta, mutta sen juuret ovat kaikkea muuta kuin rauhanomaiset ja agitaattorina eivät toimineet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt vaan valtaapitävien sorto. Joten kun sanot, että black lives matter, se tarkoittaa myös, että black trans lives matter. Black gay lives matter. Black lesbian lives matter. Me emme voi erotella näitä kansanliikkeitä toisistaan, sillä niitä kaikkia yhdistää oikeudenmukaisuuden ja yhdenvertaisen kohtelun vaatimus. Emme voi poimia kirsikoita kakusta.

Usein kuulee ihmeellisiä tarinoita siitä, kuinka täällä Suomessa olisi kaikki hyvin ja eihän me mitään mielenosoituksia ja protesteja tarvita — tämä on tasa-arvoinen yhteiskunta. Kuitenkin nykyisellään translainsäädäntömme pakkosterilisoi transihmisiä, Suomi on listattuna yhdeksi rasistisimmista maista ja homoparit saivat oikeuden astua avioliittoon vasta 2017. 

Kolme vuotta sitten. 

Mikään ei ole vaarallisempaa kuin nyökytellä valkoisissa cis-heteroporukoissa, että olemme tasa-arvon mallimaa, sillä se estää kaiken sen kehityksen mitä meillä on vielä valtavasti tehtävänä, ja mykistää ne äänet yhteiskunnastamme, jotka edelleen taistelevat perusoikeuksistaan. Matkaa on jäljellä vielä turhankin paljon.

Mitä sinä ja minä voimme tehdä?

Voit lahjoittaa Setalle, liittyä usean antirasistisen ja LGBTQIA+ -asiaa ajavan järjestön jäseneksi, kuten Fem-R ja Ruskeat Tytöt Media, sekä Helsinki Pride. Tärkeintä on kuitenkin se, että koulutat itseäsi ja kuuntelet. Hyviä materiaaleja on koottu linkin cutt.ly/antirasismi alle. Opettele ja erityisesti anna tilaa ja paikkoja. Kaikkein vaikein osuus tulee kuitenkin nyt. Sinun tulee korjata ystäviäsi, perhettäsi ja tuttaviasi kohdatessasi rasistisia tai homo- tai transfobisia vitsejä ja kommentteja.

Rakkaus ja ihmisoikeudet kuuluvat jakamattomasti ja ehdottomasti kaikille. Muutos lähtee sinusta, nyt.