Pääministeri Juha Sipilä joutui viime viikolla mediassa myrskyn silmään, kun esiin nostettiin hänen mahdollinen esteellisyys Terrafame-yhtiön lisärahoituskysymyksen kanssa. Oikeusasiamies otti asian selvittääkseen ja saamme asiasta selvyyden varmasti lähiaikoina. Media toteutti asian yhteydessä demokratian kannalta keskeistä tehtävää – selvitti vallankäyttäjien yhteyksiä ja teki kriittistä journalismia. Ilman median toimintaa, pääministerin esteellisyyttä ei olisi todennäköisesti koskaan selvitetty.
Vielä huolestuttavampia uutisia kuului tänään, kun Suomen Kuvalehti uutisoi pääministeri Sipilän vaientaneen Ylen. Sipilän kerrotaan lähettäneen Ylen toimittajalle perjantai-iltana kymmenkunta sähköpostia, joissa viimeisessä kertoo, ettei luota Yleisradioon lainkaan. Pääministeri kertoi tänään, ettei hänellä ollut aikomustakaan rajoittaa lehdistönvapautta. Lopputuloksena on kuitenkin se, että uutisia jätettiin julkaisematta ja Yleisradion toimittajia kiellettiin käsittelemästä aihetta keskusteluohjelmissa. Vaikuttaa siltä, ettei pääministeri ymmärrä asian vakavuutta lainkaan.
Olen aidosti huolissani demokratian ja vapaan median tilasta. Media-alalla on käyty viime vuosina läpi massiivisia säästökuureja, erilaiset valemediat vievät tilaa ja johtavat ihmisiä harhaan. Tunteita herättävistä aiheista kuten maahanmuutosta, Venäjästä ja tasa-arvosta kirjoittavia toimittajia painostetaan ja heitä ja heidän perheitään uhkaillaan. On selvää, että tämä voi johtaa itsesensuuriin. Sananvapaus ja demokratia ovat asioita, joita jokaisen päättäjän on suojeltava kaikin tavoin. Vaikka media ei aina silkkihansikkain kohtelisikaan, ja juuri siksi. On erittäin huolestuttava ajatus jos pääministeri edes kuvittelee, että Yleisradion kuuluisi nauttia hänen luottamustaan. Vähintään yhtä huolestuttavaa on, jos Yleisradio taipui pääministerin uhatessa tämän luottamuksen menettämisellä. Nämä asiat on selvitettävä juuriaan myöten.
En usko, että pääministeri Sipilä jätti tahallaan jääväämättä itsensä Talvivaaraa koskevassa päätöksenteossa. Voi myös olla, ettei hän tarkoituksella käyttänyt asemaansa kiristääkseen Ylen hiljaiseksi. Näin kuitenkin tapahtui nyt. Käsitykseni mukaan pääministeri Sipilä on henkilö, joka haluaa saada asioita aikaan ja hän varmasti kokee, että toimittajat ja “kaiken maailman dosentit” haittaavat päätöksentekoa. Se ei silti ole mikään perustelu: pääministerin on tiedostettava asemansa ja ymmärrettävä, että demokratian edellytys on vapaa, rohkea ja kriittinen media. Kansalla on oikeus tietää miten valtaa käytetään. Kaikenlaisen itsesensuurin yleistyminen on sananvapauden suurin uhka: silloin yhteiskunnassa ääntä käyttävät vain ne, jotka huutavat kovimmin.
Suomi on seitsemättä vuotta peräkkäin sananvapauden kärkimaa maailmassa. Tätä meidän on vaalittava kaikin keinoin.
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja