Kuntavaalit ovat Suomen tärkeimmät vaalit, koska kunnissa tehtävät päätökset tulevat lähimmäksi äänestäjää, ja niihin myös äänestäjän vaikutusmahdollisuus on suurin. Eduskunta- ja presidentinvaalit saavat suurimman huomion ja henkilöityvät vahvasti, mikä himmentää kuntavaalien tärkeää asemaa ihmisten arjen kannalta.

Erityisesti nuorten kannattaa äänestää ja asettua ehdolle kuntavaaleissa. Kunnissa ja kaupungeissa päätetään niin harrastusmahdollisuuksista, koulutuksesta ja nuorten palveluista. Me Demarinuoret olemme vahvasti nuorten asialla kuntavaaleissa. Se ei kuitenkaan riitä: kuntapäättäjien keski-ikä on yli 50 vuotta ja nuoria on mukana liian vähän. Vaikka politiikka ei aina tuntuisikaan täydelliseltä tavalta vaikuttaa, on se silti paras tapa, jonka olemme keksineet. Asiat päätetään valtuustoissa joka tapauksessa – olivat nuoret mukana päätöksenteossa tai eivät. Siksi kannustan nuoria ehdolle kuntavaaleihin, ihan kaikkien puolueiden listoilta. Yhdessä teemme Suomen kunnista parempia paikkoja olla ja asua!  

Julkaisimme eilen Demarinuorten teemat ensi vuoden kuntavaaleihin. Meidän tavoitteemme on, että jokaisessa Suomen kunnassa tarjotaan maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille, kunnat sitoutuvat hävikkiruoan hyödyntämiseen ja lasten ja nuorten harrastusmaksuja alennetaan.

Maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille nuorille on konkreettinen toimi nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Kunnissa, joissa tämä on otettu käyttöön, on saavutettu merkittäviä tuloksia. Esimerkiksi Raumalla kaupunki on laskenut säästävänsä jopa 100 000 euroa vuodessa, sillä nuorten abortit ja sukupuolitautitartunnat ovat vähentyneet. Maksuttomuus lisää tutkitusti ehkäisyn käyttöä. Ehkäisy ei ole vain talousasia: sen inhimilliset vaikutukset ovat korvaamattoman tärkeitä.

Suomi on yksi maailman vauraimmista maista, mutta meilläkin on puutetta ja samalla käsittämätöntä resurssien haaskausta. Esimerkkinä toimii ruokajäte, jota Suomessa syntyy suuria määriä. On aivan järjetöntä heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin. Olemassa olevat resurssit kannattaa hyödyntää mahdollisimman hyvin. Koulujen hävikkiruuan myyntiä on kokeiltu monissa kunnissa ja tämä pitää laajentaa kaikkiin kuntiin. Ei ruokita roskista – laitetaan hävikkiruoka myyntiin kuntalaisille!

Erilaiset harrastukset ovat loistava tapa viettää aikaa ja kehittää itseään. Vierasta kieltä opiskellessa opetellaan aina alkuun fraasi “mitä harrastat?” Monella nuorella ei kuitenkaan ole varaa tai mahdollisuuksia harrastaa sitä, mitä he haluaisivat. Julkisten liikuntapaikkojen hinnat ja rakentaminen päätetään kunnissa, samoin tuet eri liikuntaseuroille. Paitsi että harrastaminen on kivaa, sillä on merkittäviä kansanterveydellisiä ja arvokkaita yhteiskunnallisia vaikutuksia. Harrastit sitten kulttuuria tai liikuntaa, jokaisella nuorella tulisi olla lupa harrastaa. Siksi lasten ja nuorten harrastusmaksujen tulee olla kohtuullisia. Kunnille yksi tapa alentaa maksuja on tarjota maksuttomia harrastustiloja tai periä nuorille harrastuksia järjestäviltä seuroilta ja yhdistyksiltä alempia maksuja.

Kuntapolitiikka ei ole avaruustiedettä eikä kaikkea tarvitse heti osata. Varmaa on se, että muutoksentekijöitä tarvitaan. Kuntia voi muuttaa – tarvitaan vain rohkeita ihmisiä. Tule mukaan ja lähde ehdolle!

Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja