Eurooppa heräsi juhannusaattona surulliseen ja hämmentävään uutiseen. Miksi britit päättivät sanoa ei eurooppalaiselle yhteistyölle ja unionille, joka on tuonut ennennäkemätöntä vakautta ja rauhaa Eurooppaan?
Brexit tietää Britannialle merkittäviä talousvaikeuksia: jo hyvin nopeasti Britannia putosi viidennestä kuudenneksi suurimmaksi taloudeksi, punta on heikentynyt enemmän kuin vuosikymmeniin ja osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa. Iso-Britannia kutistuu pienemmäksi.
Tämän päätöksen laskun maksavat tavalliset britit ja tulevat sukupolvet. Arvioiden mukaan jopa 75 % 18-24-vuotiaista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta. Nuoret halusivat vahvan Iso-Britannian yhtenäisessä Euroopassa, mutta heidän ääntään ei kuultu. Nuorille käännettiin kylmästi selkä.
Tämä oli valheeseen perustuvan populismin voitto. Pohja nationalistisille liikkeille ja muukalaispelolle on rakentunut pitkään, kun kasvava eriarvoisuus ja näköalattomuus ovat antaneet vihalle mahdollisuuden. Euroopassa tehty talouspolitiikka on syventänyt kysyntälamaa, lisännyt työttömyyttä ja aiheuttanut laajoja sosiaalisia ongelmia. Kiristävä finanssipolitiikka on jarruttanut myös talouskasvua ja syventänyt velkakriisiä.
Nyt on vain todettava tosiasiat ja mietittävä, mitä EU voi tehdä, jotta luottamus unioniin palautetaan. Ihmisten syyttely ei auta – tarvitsemme uskottavan ja kunnianhimoisen tulevaisuudenkuvan. Eurooppalaisilla sosialidemokraateilla on nyt kasvamisen paikka.
Ensimmäinen opettajani antoi minulle arvokkaan neuvon lapsena: Jos jokin on rikki, se pitää korjata – ei heittää pois. Korjaamista kaipaavat niin Euroopan unioni, demokratia kuin Suomikin. Ryhdytään töihin.
Mikkel Näkkäläjärvi
Demarinuorten puheenjohtaja