Tänään 6. helmikuuta moni saamelainen juhlii kansallispäiväänsä. Sitä ei valitettavasti moni suomalainen tiedä. Saamelaisuus on edelleen suomalaisessa yhteiskunnassa lähes näkymätöntä, ihmisten tieto saamelaisista on ohutta ja perustuu monesti stereotypioihin. Saamelaisuus ei ole ominaisuus, turistirihkamaa, pelkästään saamenpuku tai vähemmistökieli. Saamelaiset ovat alkuperäiskansa, jolla on oma historia, arvot ja ajattelutapa. Suomen perustuslaki takaa heille oikeuden ylläpitää ja kehittää omaa kulttuuriaan.
“Historian vangiksi ei pidä jäädä, mutta se on tärkeää tuntea. Siksi olisi jo aika kertoa rehellisesti nykyisille ja tuleville sukupolville siitä, miten virallinen Suomi on alistanut saamelaisia vuosisatojen ajan. Vielä 1970-luvulla saamelaislapset vietiin asuntoloihin, jossa lapsia piestiin saamen kielen puhumisesta. Moni saamelainen menetti kielensä ja tuntee yhä kipua vaikeista asioista, joita joutui kokemaan. Erityisen kovia on kokenut kolttasaamelainen vähemmistö. 1930-luvulla Suomi harjoitti rotuoppia, joissa Inarin hautausmaalta vietiin saamelaisten pääkalloja etnisiin tutkimuksiin”, muistuttaa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.
Kaikki tämä olisi suomalaisille erittäin tärkeää tietää sekä tunnustaa, ja tässä koulutus on avainasemassa. Saamelaisista opetetaan yhä liian vähän eivätkä ihmiset tunne saamelaisten kulttuuria ja historiaa. Meillä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen peruskoulutus, jonka opetukseen saamelaisuuden tuntemuksen lisäämisen tulisi kuulua. Suomalaiseen koulutukseen on totisesti jäänyt aukko.
“Opetushallitus sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tänä vuonna kutsuneet koulut viettämään saamelaisten kansallispäivää tänään 6.helmikuuta, kuten lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on aiemmin ehdottanut. Tämä on hyvä avaus. On upeaa, jos mahdollisimman moni koulu viettää päivää tutustumalla saamelaiseen kulttuuriin ja juhlistamalla alkuperäiskansaamme. Vaikka tämä on askel oikeaan suuntaan, olisi jokaisen suomalaisen opittava saamelaisia koskevista asioista jo peruskoulussa monipuolisesti ja saamelaisia kunnioittavalla tavalla”, päättää Näkkäläjärvi.
Lisätietoja:
Mikkel Näkkäläjärvi
Puheenjohtaja
040 076 5002
mikkel.nakkalajarvi@demarinuoret.fi