Suomessa työmarkkinapolitiikka perustuu yhdessä sopimiseen, yhteistyöhön ja reiluuteen. Siksi onkin järkyttävää kuulla kuinka valtion omistama Posti työnantajana on yksipuolisesti siirtämässä pakettilajittelunsa työntekijät halvemman työehtosopimuksen piiriin, mikä tarkoittaa palkkojen leikkaamista pahimmillaan jopa 30-50 % ihmisiltä, joiden palkat ovat muutenkin pieniä. Muutoksen piirissä olevat työntekijät joutuvat todennäköisesti turvautumaan yhteiskunnan turvaverkkoihin, kuten toimeentulotukeen selviytyäkseen edessä olevasta palkanalennuksesta.
Vastavaa työehtoshoppailua ei ole vielä suomalaisessa valtionyhtiössä nähty. Valtion on puututtava Postin sikailuun työmarkkinoilla ja näytettävä, ettei tällaista toimintaa hyväksytä. Jos hallitus ei puutu Postin toimintaan, antaa se hiljaisen hyväksynnän työehtoshoppailulle, mikä voi johtaa ilmiön yleistymiseen työmarkkinoilla.
Postin toiminta työmarkkinahäirikkönä nakertaa pohjaa sopimisen kulttuurilta. Ei ole oikein, että työnantaja leikkaa yksipuolisesti palkkaa tuntuvasti ja pudottaa työntekijät toimeentuloloukkuun, jossa yhteiskunta maksaa palkan loppuosan toimeentulotukena ja asumislisänä. Suomen on jatkossakin oltava reilujen työehtojen maa, missä työllä pystyy elämään.
Työehtoshoppailu on uusin tapaus Postin jo vuosia jatkuneissa kohuissa. Yleispalveluiden heikentäminen, töiden siirtäminen halpatyön perässä Viroon ja johdon ökypalkkiot kertovat kestämättömästä kehityksestä, jossa kansalaisten peruspalveluita ajetaan alas nopeiden voittojen tavoittelun nimissä välittämättä seurauksista.
Tähän tarvitaan muutos. On korkea aika vahvistaa omistajaohjausta valtionyhtiöiden toiminnan suhteen. Postin kaltaisten valtionyhtiöiden tulee toimia eettisesti eikä lähteä polkemaan ihmisten palkkoja.
Janne-Pekka Niemimäki
Demarinuorten liittohallituksen jäsen