Kaupunginvaltuusto on paikka, jossa tehdään alueellisesti tärkeitä päätöksiä. Siellä linjataan asioita, jotka ovat lähellä ja vaikuttavat joka päiväiseen elämäämme. Miun vaikuttajaura lähti liikkeelle, kun Haminaan perustettiin nuorisovaltuusto, olin silloin 15-vuotias. Noin viiden nuorisovaltuusto vuoden jälkeen palo ja halu vaikuttaa asioihin kasvoi entisestään ja silloin päätin myös lähteä ehdolle kuntavaaleihin 2012 kotikaupunkiini Haminaan.

Lähdettyäni ehdolle en tiennyt tarkkaan, mihin oikein olin lähtenyt mukaan. Halu vaikuttaa Haminan asioihin oli vaan niin kova, että sillä mentiin eteenpäin. Sain taakseni pari kokeneempaa vaikuttajaa, jotka auttoivat ja neuvoivat vaalityössä ja sitten kaikkien yllätykseksi tämä 20-vuotias tyttö meni läpi. Ja vielä silloinkaan en ollut varma, mitä tämä tarkoittaa.

Nyt neljäntenä valtuustovuotenani voin sanoa, että nämä viimeiset vuodet ovat olleet todella opettavaisia ja alan vihdoinkin ymmärtämään asioita muun muassa talouspolitiikasta, joka aiemmin oli itselleni täyttä hepreaa. Näiden vuosien aikana olemme tehty todella kiperiäkin päätöksiä, ja siitä on saanut kuulla, mutta nämä päätökset ovat myös kasvattaneet minua ihmisenä katsomaan asioita erinäkökulmista. Olen myös oppinut, etteivät kaikki asiat ole niin mustavalkoisia, vaan täytyy ottaa huomioon monenlaisia seikkoja.

Lähdin siis valtuustotyöskentelyyn nuorena, hieman epävarmana tyttönä, jolla oli palava halu tehdä Haminasta parempi paikka kaikille asua, olla ja elää. Lähteminen kuntavaaleihin ehdolle nuorena ei siis vaadi enempää. Kaikkea ei tarvitse tietää etukäteen, valtuustotyöskentely kyllä opettaa ja kouluttaa. Tarvitaan vain rohkeutta sekä palavaa halua vaikuttaa asioihin.

Nina Peltonen

Demarinuorten Littohallituksen jäsen ja Haminan kunnanvaltuutettu