Varhaiskasvatus on lapsen oikeus

22.7.2016 4:00 Kymen Sanomat

Juha Sipilän (kesk) hallitus on tehnyt leikkauksia varhaiskasvatukseen muun muassa kasvattamalla yli 3-vuotiaiden lasten ryhmäkokoja. Kymenlaaksossa Kotka, Kouvola ja Kaakon kaksikko, joka toimii Miehikkälän ja Virolahden kuntien alueilla, ovat tehneet päätöksen olla kasvattamatta ryhmäkokoja, Sipilän hallituksen leikkauksista huolimatta.

Varhaiskasvatus ei ole mikään lasten säilömispaikka siksi ajaksi, kun huoltajat ovat töissä tai opiskelevat. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus turvalliseen ja yksilölliseen hoitoon sekä kasvun ja kehityksen tukemiseen. Varhaiskasvatuksen parissa lapset oppivat paljon erilaisia taitoja, kuten pukeutumaan, syömään omatoimisesti sekä leikkimään ja solmimaan ystävyyssuhteita. Siellä lapsi tapaa muita lapsia, leikkii, askartelee, puuhailee ulkona säällä kuin säällä.

Pienet lapsiryhmät ja pienryhmätoiminta on lapsen hyväksi varhaiskasvatuksessa. Tällöin pystytään ottamaan paremmin huomioon lapsen yksilölliset tarpeet sekä tukemaan ja ohjaamaan lasta. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ylisuurissa lapsiryhmissä, joissa ammattitaitoista henkilökuntaa ei ole nimeksikään. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, sitä sen tulee olla tulevaisuudessakin.

Haminan lasten ja nuorten palveluiden lautakunta on tehnyt päätöksen, lapsen edun mukaisesti, olla kasvattamatta ryhmäkokoja Haminan varhaiskasvatuksessa. Lautakunta on selvästi halunnut katsoa tulevaisuuteen sekä ajatellut lapsen parasta päätöstä tehdessään. Seuraavana päätöksentekovuorossa on Haminan kaupunginhallitus. Toivonkin, että kaupunginhallituksella on rohkeutta näinä vaikeinakin aikoina tehdä päätös, joka on näiden haminalaisten lasten parhaaksi eli hekään eivät lähtisi kasvattamaan ryhmäkokoja yli 3-vuotiaiden lasten ryhmissä.

Nina Peltonen, kaupunginvaltuutettu (sd.), Hamina