Valitettava tosiasia on huomata, että opiskelijoiden olot kurjistuvat entisestään. Jo pelkästään opintotuesta aiotaan säästää 220 miljoonaa euroa ja opintotuen indeksisidonnaisuus lakkautetaan. Koulutus kehitysyhteistyön ohella on yksi suurimmista kärsijöistä koko hallituksen leikkauslistalla.

Nämä hallituksen tekemät leikkaukset kohdistuvat opiskelijoiden jokapäiväiseen arkeen. Opiskelijoiden toimeentulo on jo nykyään todella huonolla tasolla ja sosiaaliturvaverkoston uudistaminen olisi tehtävä mahdollisimman pian. Esimerkiksi opiskelijat saavat opintorahaa 300 euroa ja asumislisää maksimissaan 201,60 euroa kuussa. Töitäkin opintojen ohella on hankala löytää, eikä opintolainan ottaminenkaan kuulosta houkuttelevalta, koska takuita töistä valmistumisen jälkeen ei ole. Kaikkein pahintahan olisi se, että valmistumisen jälkeen opiskelijat nostavat kytkintä töiden perässä ulkomaille, kun Suomessa ei töitä korkeasti koulutetuille ole. Se vasta on kansantaloudelle myrkkyä.

Hallitus laittaa opiskelijat entistä ahtaammalle opintotuen ollessa jo nykytasollaan riittämättömällä tasolla kun suurin osa tuesta menee pelkästään jo vuokran maksuun. Lopuilla vähäisillä rahoilla pitäisi ostaa ruokaakin ja maksaa laskut. Kysyn vain, että minkä takia jälleen leikataan niiltä, joilla ei ole muutenkaan paljon mitään? Samanaikaisesti tilastot osoittavat, että opiskelijoiden mielenterveys- että päihdeongelmat ovat kasvussa. Stressi on läsnä koko ajan. Opinnoissakin pitäisi edetä. Mistä näitä hyvinvoivia opiskelijoita oikein tulee? Ei Suomesta ainakaan.

Piia Noronen
Demarinuorten liittohallituksen jäsen