Kuntavaalit lähestyvät ja mediassa on ollut muutamia artikkeleita siitä, että äänestysprosentti uhkaa jäädä alle 50%. Toisaalta kunnallista päätöksentekoa vaivaa myös se, että päätöksentekijöinä on melko vähän nuoria sekä nuoret äänestävät vanhempaa väestöä harvemmin. Kuitenkin kuntavaalit ovat kuntalaisten kannalta ne tärkeimmät vaalit, jotka vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen arkeen kaikkein eniten. Mistä asioista siis kunnan tai kaupunginvaltuusto tulee päättämään seuraavalla valtuustokaudella?

Hallituksen ajaman sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä kunnalle yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi jää opetus- ja sivistystoimen järjestäminen. Kyseessä olevalle toimialalle kuuluvat esimerkiksi suomen- ja ruotsinkielinen varhaiskasvatus, perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, iltalukio, aikuiskoulutus ja oppisopimuskoulutus. Edellä mainituista esimerkeistä peruskoulu, ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus ovat asioita, jotka vaikuttavat nuorten elämään päivittäin. Kunnanvaltuusto voi päättää esimerkiksi peruskoulujen sijainnista, ammatillisen koulutuksen määrärahoista, lukiokoulutuksen järjestämisestä ynnä muista asioista.

Toisena merkittävänä tekijänä, mistä kunta päättää, ovat kaupunkikehitykseen liittyvät teemat, kuten asunnontuotanto, kaavoitus, joukkoliikenne sekä pyöräily- ja jalankulkuväylien kehittäminen. Kaupunki pystyy kaavoittamalla vaikuttamaan esimerkiksi asunnontuotantoon, uusien pyöräily- ja jalankulkuväylien rakentamiseen ja joukkoliikenteeseen. Siis asioihin, joita käytämme joka päivä, jopa ihan huomaamatta!

Miksi erityisesti nuoren siis kannattaisi äänestää kuntavaaleissa? Jokaisessa valtuustossa päätetään kuntalaisen jokapäiväiseen elämään, kuten kouluun ja opiskeluun, liittyvistä asioista. Kunnissa päätetään siitä, mihin uusia asuntoja rakennetaan ja missä kulkevat pyörätiet. Varmasti myös sinulla on sanottavaa näistä asioista omassa kunnassasi. Siksi kannattaa käydä äänestämässä, etteivät muut päätä puolestasi.

Piia Noronen
Demarinuorten 2. varapuheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas Turussa