NUORET NAISET EIVÄT HILJENE 

On aika lopettaa vähättely.

Nuorena naisena, naispoliitikkona pitää miettiä aivan liikaa ylimääräisiä, turhiakin asioita – mitä laittaa kokouksiin päälle, jotta ei esineellistetä tai tytötellä, jotta on vakuuttava – jotta huomio ei kiinnity ulkonäköön, vaan itse asiaan.

Media on erityisesti viime aikoina vienyt tämän aivan uudelle tasolle. Sanna Marinia seuratessamme olemme nähneet jos jonkinlaista uutisointia – milloin kyse on hymystä tai sen puutteesta, liian paljastavasta paidasta, väärästä paikasta pääministerille tämän vapaa-ajalla (MM-kultaottelu, muotilehden kansi, baari), juoksuhousuista, koripallon heittelystä koronan jälkeen… Lista on pitkä ja monipolvinen – ja täynnä politiikan ulkopuolisia asioita. Täynnä asioita, jotka eivät vaikuta pääministerin pätevyyteen mitenkään.  

Miksi edelleen vähättelemme naisia ja haemme puhuttavaa heidän ulkonäöstään tai elintavoistaan? Miksi pienennämme naisia vähentämällä heidät ulkonäköönsä? Miksi sivuutamme politiikan ja keskitymme mitättömyyksiin?

Ei ole mikään ihme, että nuoret naiset kokevat painetta ja pelkoa yhteiskunnan taholta. Eikä ole mikään ihme, etteivät nuoret naiset usko itseensä tai siihen, että he todella ovat paljon enemmän, kuin ulkonäkönsä.

Toverit, meissä on paljon nuoria naisia. Nuoria, päteviä naisia. Emme saa antaa median vauhdittaman vähättelyn katkaista siipiämme. Meidän pitää huutaa kovempaa. Olemme monesti osoittaneet tukemme Sannalle, seisseet yhdessä nuoren naispääministerimme kanssa. Samalla olemme osoittaneet tukemme toisillemme – olemme seisseet yhdessä vähättelijöitä vastaan. Emme saa jatkossakaan lannistua vähättelijöiden ja pienentäjien kommentteihin. 

Muistetaan, että ulkonäköä kommentoidaan usein silloin, kun asiasta ei löydetä sanottavaa. Muistetaan, että olemme arvokkaita omina itsenämme. Muistetaan, että meitä ei voi hiljentää vähättelyllä.

Kirjoittanut Savo-Karjalan Demarinuoret