Vaikka itse vaalit ovat nyt takana, on monella puolueella vaalianalyysit vasta edessä. Eräiden puolueiden lisäksi todellisia voittajia olivat näissä vaaleissa myös nuoret, sillä eduskuntaan valittiin jopa 14 alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Tähän olen äärettömän tyytyväinen, vaikken kaikkien valittujen ideologisista mielipiteistä olekaan samaa mieltä. Äänestäjien viesti oli kristallinkirkas – eduskuntaan haluttiin uutta verta ja sitä myös saatiin yli 70 uuden kansanedustajan myötä.

Eduskunnan on oltava läpileikkaus koko Suomen kansasta ja minusta harhaluulo siitä, etteivät nuoret pärjäisi eduskuntatyössä sen paremmin kuin vanhemmatkaan, ei pidä paikkaansa. Minna Karhunen (kok) on ollut aikoinaan hyvä esimerkki nuoresta kansanedustajasta. Näissä vaaleissa nuorin edustaja on Sastamalasta kotoisin oleva 24-vuotias Ilmari Nurminen (sd). Kansanedustajaksi ei opiskella, vaan luottamustehtävään kasvetaan tekemällä käytännössä sitä työtä. Tämän meille voi todistaa pian eduskuntaan nouseva Leena Meri (ps), ellei ministeriaudin takapenkki houkuta kollega Ruohonen-Lerneriä (ps) niitä kuuluisia Brysselin lihapatoja enemmän.

Kansanedustajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on rohkeus ottaa arjen epäkohtia esille ja lähteä muuttamaan niitä lakeja säätämällä tai budjettivaltaa käyttämällä. Myös kuulevat korvat ja ääntä käyttävä suu ovat kansanedustajalle hyödyksi luottamustehtävän hoidossa. Eduskuntaryhmä toimii parhaiten, kun siihen kuuluu arjen asiantuntijoita nuoremmasta vanhempaan.

Nuoret kansanedustajat saavat toivottavasti osaltaan nostettua myös nuorten kiinnostusta politiikkaa kohtaan. Harras toiveeni onkin, että nuoret edustajat kiertäisivät aktiivisesti kouluilla kertomassa eduskuntatyöstä ilman puoluepoliittista viittaa harteillaan. Käytännön esimerkki innostaisi monia nuoria nykyistä enemmän lähtemään mukaan yhteisten asioiden hoitoon.

Pääsääntöisesti iällä ei pitäisi olla mitään väliä, vaikka joku irvileuka saattaakin sanoa, että riski saada muistisairaus kasvaa huomattavasti jo yli 65-vuotiailla kansalaisilla.

Lämpimät onnittelut kaikille valituille edustajille.

Jussi Kukkola
Kirjoittaja on hyvinkääläinen kaupunginvaltuutettu (sd.)