Näinä päivinä moni ihmettelee miksi lähteä mukaan politiikkaan tai ammattiyhdistystoimintaan? Varsinkin nuoret ajattelevat, ettei voisi vähempää kiinnostaa, on kivempaa hengailla kavereiden kanssa. Miksi minun pitäisi, kun ei muitakaan kiinnosta? Tämä on valitettava totuus myös täällä Tampereella. Itse olen ollut mukana Demarinuorissa ja nykyään vedän Pirkanmaan SAK Nuorten toimintaa. Lisäksi olen viime vuosina ollut mukana monissa valtakunnan tapahtumissa eri puolella Suomea. Voin todeta, että aktiivisia ihmisiä kyllä on, mutta heitä on vähän ja heitäkin kuormitetaan liikaa. Toisaalta aktiivit eivät osaa ottaa uusia ihmisiä mukaan toimintaan, koska itse tehtynä kaikki tulee varmasti tehtyä ja oikein. Juuri tässä piileekin järjestöjen ja yhdistyksien suurin vaara, kun aktiivit siirtyvät elämässään eteenpäin, he jättävät samalla oman organisaationsa tyhjän päälle, mikäli eivät ole pitäneet tarpeeksi huolta uusista tulokkaista.
Miten sitten tulisi toimia, ettei ajauduttaisi ongelmiin järjestötyössä? Oma lähtökohtani on tiimin kokoaminen ympärilleni ja näiden luottohenkilöiden kanssa jatkuva yhteydenpito. Asioista yhdessä sopiminen heidän kanssaan ja kysymällä heidän näkemyksiään järjestön tavasta toimia. Näiden luottohenkilöiden ei välttämättä tarvitse aktiivisesti olla mukana itse toiminnassa, vaan heillä voi olla kokemusta aikaisemmin vastaavasta toiminnasta tai että he voivat tuntea paljon potentiaalisia uusia aktiiveja. Myös aivan uusien aktiivien mielipiteiden kysyminen on tärkeää, koska pitkään toiminnassa olleet aktiivit lähtevät usein samalla kaavalla tekemään asioita. Uusilta aktiiveilta voi tulla hyviä ja yllättäviä näkemyksiä tutuista asioista. Mielestäni onnistunut ja tulevaisuuden koitoksiin valmis järjetötyötiimi saadaan olemalla avoin uusille ehdotuksille, mutta kuitenkin muistamalla aikaisemmat virheet.
Syksyisin yhdistyksissä ja toimintaryhmissä on syyskokouksia, missä päätetään puheenjohtajista ja johtokunnan paikoista, sekä monista muista luottamuspaikoista yhdistyksessä. Kehotan menemään paikalle kokouksiin, koska sitä kautta pääset näkemään ensi vuoden toimijoiden näkemyksiä toiminnasta ja samalla voit tuoda esiin omia ajatuksiasi. Samalla toki voit ryhtyä myös itse aktiiviksi, koska kaikista parhaiten oppii olemalla mukana aidosti, ei vain sivusta seuraamalla. Uusille tulokkaille annetaan mahdollisuus tulla mukaan toimintaan ja tästä meidän vanhojen aktiivien pitää myös pitää huolta.
Meidän pitää muistaa ettemme ole korvaamattomia, vaikka monet meistä itseämme sellaisina pidämmekin. On tärkeää myös elää samalla omaa elämää, ettei tapahdu sitä pahinta virhettä, että alat vihaamaan edustamaasi yhteisöä oman väsymyksesi takia. Parasta onkin siis sitoutua sellaisiin tehtäviin, mistä saat myös itse eniten. Itse olen saanut paljon olemalla mukana aktiivisesti. Olen saanut valtavan tietomäärän, mitä olen päässyt soveltamaan myös itse käytännössä. Monet tämän päivän suurista nimistä ovatkin lähteneet oman järjestönsä toimintaan mukaan jo nuorena. Mikset siis sinäkin lähtisi vaikuttamaan oman tulevaisuutesi puolesta?
Ari Wigelius
Tamperelainen Demarinuori ja SAK nuori