Lounais-Suomen demarinuoret vastustaa eduskunnassa perjantaina 13.3. käsiteltävää lakiesitystä, joka toteutuessaan poistaisi opiskelijalta oikeuden nostaa opintotukea toiseen korkeakoulututkintoon. Lakimuutos pidentää opiskeluaikoja, haittaa alan vaihtamista ja heikentää opiskelijoiden sosiaaliturvaa entisestään. Lounais-Suomen demarinuorten mielestä hallituksen tulisi myöntää, että lakiehdotus ei toteuta tarkoitustaan, opiskeluaikojen lyhentämistä, ja hylätä lakiehdotus.

 

“Lakimuutos aiheuttaa tilanteen, jossa opiskelijan kannattaa ennemmin jättää ensimmäinen tutkintonsa kesken kuin tehdä se loppuun, jos hänellä on yhtään epäilyksiä alansa työllistymisestä tai omasta kiinnostuksestaan”  puuskahtaa Lounais-Suomen demarinuorten puheenjohtaja Berhan Ahmadi. “Tämä ei suinkaan nopeuta opiskelijan valmistumista, vaan hidastaa sitä!”

 

Toisen tutkinnon opintotuki on jo nyt erittäin tiukasti rajoitettu, joten lisätiukennukset ovat tarpeettomia ja jopa haitallisia. Arvioidut säästövaikutukset valtiolle ovat erittäin pienet, vain noin 10,5 miljoonaa euroa vuoteen 2018 mennessä.

 

“Lakiesitys veisi opintotuen myös niiltä toista tutkintoa suorittavilta opiskelijoilta, jotka eivät ole käyttäneet senttiäkään opintotukea ensimmäiseen tutkintoonsa” puheenjohtaja Berhan Ahmadi muistuttaa. “Sivistysvaliokunta piti tätä epäkohtaa opiskelijan kannalta kohtuuttomana, ja jo sen vuoksi lakiesitys tulisi hylätä!”

 

Lounais-Suomen demarinuoret toivoo, että eduskunta ja hallitus asettuvat tukemaan elinikäistä oppimista ja mahdollisuutta vaihtaa alaa, ja hylkäävät toimimattoman ja haitallisen lakiesityksen.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Berhan Ahmadi, berhan.ben@gmail.com

Varapuheenjohtaja Juuso Suutari, juuso.suutari@gmail.com