Tänään ainakin  Turussa ja Kouvolassa järjestetään Pride-kulkueet. Mikä merkitys Pridellä on? Se on tasa-arvon juhla kulkueineen, mutta saavutusten lisäksi pitäisi miettiä yhteiskunnan epäkohtia, jotka eivät vielä ole kunnossa. 

Viimeisin saavutus on translain uudistus, joka lukee Rinteen hallitusohjelmassa. Kuitenkin uudistuksessa on moitittavaa, koska alle 18-vuotiaat eivät siltikään saa korjata sukupuoltaan. Nuorillakin pitää olla itsemääräämisoikeus omaan sukupuoleensa. Nuoren kokeminen olevansa vääränlaisessa kehossa voi haitata todella paljon nuoren kasvua aikuiseksi. Kyseessä on ihmisoikeus ja siksi nykyisen hallituksen tulee lainvalmistelun aikana korjata translain uudistustaan.

Koko ajan tulee yrityksiä mukaan tukemaan Pride-juhlaa, mutta tuen osoittamisen lisäksi yritysten tulisi kehittää toimintaansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ystävällisemmäksi. Esimerkiksi vain osassa julkisissa wc-tiloissa on unisex-vessa tai vain osalla yrityksistä on yhdenvertaisuussuunnitelma. 

Ovatko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet muuten kunnossa Suomessa? Koko ajan mennään parempaan suuntaan, mutta tekemistä riittää. Ehkä suurimpia huolenaiheita ovat asenteet. Esimerkiksi muutama vuosi sitten oli katupartioita ”suojelemassa” suomalaisia, olisivatko he ”suojelleet” vastaan tullutta miesparia vai olisivatko partiot olleet itse uhka tälle pariskunnalle? Aina välillä myös törmää ihmisiin, joiden mielestä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tulisi lähettää Ahvenmaalle. Mistä sitten nämä asenteet kumpuavat? Osan asenteiden takana voi olla tietämättömyys tai vanhempien konservatiiviset arvot

Surullisimpia kertomuksia ovat perheen tai suvun hylkäämät ihmiset, kun he ovat tulleet kaapista ulos. Tällaista tapahtuu helposti eri uskonnoissa tai uskontojen lahkoissa. Myös urheilun joukkuelajeissa on todella vaikea julkisesti kuulua seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. Ihmiset saattavat pelätä muun joukkueen sulkevan heidät pois porukasta. Näitä yhteiskunnan syrjiviä asenteita ei pystytä muuttamaan muulla tavoin kuin julkisella keskustelulla ja ihmisten sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuuden ymmärtämisen lisäämisellä

Kaiken tämän lisäksi meidän tulee vaikuttaa kansainvälisissä järjestöissä, koska vielä on valtiota, joissa voi saada kuolemantuomion kuuluessaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Jokaisella ihmisellä on oikeus olla juuri sellainen kuin on! Olkaa ylpeitä itsestänne!

Wille Jäntti

Demarinuorten 2. vpj