Eräs kokenut valtuustokollegani totesi minulle tässä taannoin, että mitkään kaupunginhallituksen esitykset eivät tunnu menevän valtuustossa läpi. Hän sanoi myös, että koskaan ennen Hyvinkäällä harjoitettu politiikka ei ole tuntunut olevan näin taantumuksellisessa tilassa.

Asiaa täytyy tarkastella objektiivisilla silmälaseilla: vaikka en ole ollut mukana kymmeniä vuosia, olen osaltani aistinut saman. Tämä hullunkuriselta kuulostava ’valtioneuvosto-hallitus vastaan oppositio-valtuusto’ –asetelma on kyllä totta. Valtuusto yhä enenevissä määrin päättää toisin, kuin kaupunginhallitus esittää – olkoonkin kyse Aseman neidistä tai Curlinghallista, esimerkkejä löytyy.

Se on demokratiaa ja hyvä niin. Mutta kertooko se siitä, että kaupunginhallituksessa istuvat luottamushenkilöt ovat vähemmistönä omassa valtuustoryhmässään? Pitäisikö valtuustoryhmien olla enemmän hereillä jo asioiden valmisteluvaiheessa? Mikä instanssi loppupeleissä käyttää valtuustoryhmän päätösvaltaa?

Minä en kaupunginvaltuutettuna edusta Jussi Kukkolaa, vaan Hyvinkään Sosialidemokraattista kunnallisjärjestöä. Jos näin ei olisi, mitä me tekisimme poliittisilla puolueilla?

Ehkä tässä on heräämisen paikka itse kullakin.

Jussi Kukkola