Tänään vietetään naistenpäivää. Annamme ruusuja äideille, tyttärille ja puolisoille, joskus myös hemmottelemme erilaisilla kauneushoidoilla. Seuraavana päivänä jatkamme samalla tavalla kuin toissapäivänä, unohtaen, että naisten oikeudet ovat tärkeitä vuoden jokaisena päivänä. Näin ei tarvitsisi olla. Meidän tulisi miettiä, miksi naistenpäivää vietetään ja tehdä tekoja sen eteen, että jokainen päivä on naistenpäivä.

Mistä asioista naiset ja naiseksi identifioituvat joutuvat kärsimään? Häirinnästä, ahdistelusta ja uhkailusta. Suomi on myös surullisen kuuluisa lähisuhdeväkivaltatilastoistaan. Naisten johtamistaitoja kyseenalaistetaan ja toisaalta naisilta vaaditaan mahdottomuuksia lastenkasvatuksen saralla. Naisvaltaisilla aloilla on pienempi palkka kuin saman koulutustason miesvaltaisilla aloilla. Vaikka meille tarjotaan yhä monimuotoisempia naisesikuvia, heidät sullotaan aina erilliseen ’naisliigaan’.

Miten sitten asioita voisi parantaa? Jo Pikku G osasi vastata tähän Kylki kyljessä -kappaleessaan. Jokainen voi tarkkailla omaa käytöstään, ettei tule kohdelleeksi sopimattomasti toisia. Vaikka itsensä tarkkailu on tärkeää, on syytä suunnata katse toisinaan myös ympärillä oleviin ihmisiin ja nostaa esiin havaitsemiaan epäkohtia. Tyttöjä on kannustettava pienestä pitäen kasvamaan sellaisiksi naisiksi, joiksi he itse haluavat kasvaa. Tulee tehdä päätöksiä, jotka parantavat naisten asemaa työmarkkinoilla. Pitäisi huolehtia, että johtajina ja päättäjinä on mahdollisimman monipuolinen joukko erisukupuolisia ihmisiä. Tasa-arvo on jatkuva taistelu ja sen eteen on tehtävä tekoja joka ikinen päivä.

Naisten asemassa on parannettavaa myös Suomen ulkopuolella. Maailmassa on monia maita, joissa naiset kärsivät kamalista olosuhteista ja heidän mahdollisuutensa rajoittuvat vain heidän sukupuolensa vuoksi. Kehittyvien maiden naisten asemaa tulee aktiivisesti parantaa, sillä naisten menestys takaa aidosti kestävän kehityksen. Tasa-arvo ei koskaan ole nollasummapeliä: se nostaa kaikki jaloilleen, ei tunge ketään maanrakoon.

Nainen, ole vahva. Ole ylpeä itsestäsi ja vaadi päättäjiltä, että he kuuntelevat sinun ääntäsi. Jos et ole nainen, ole myös vahva. Vaadi päättäjiltä, että he kuuntelevat naisia. Aloita työ tasa-arvon puolesta tänään. Hyvä keino siihen on vaikkapa lahjoittaa järjestölle, joka tukee naisten aseman parantamista Suomessa ja maailmalla.


Voimallista naistenpäivää toivottaa Demarinuorten tasa-arvotyöryhmä.