Ulkoministeriö on saanut päätökseen ensimmäisen osan arvioinnistaan, jossa käydään läpi 22 kehitysvaroista ohjelmatukea saavaa järjestöä. Arvioinnissa kävi ilmi, että järjestöjen toiminta on ollut tuloksellista ja kustannustehokasta. Miksi hallitus kuitenkin on päättänyt leikata näiltä järjestöiltä?

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa on tällä hetkellä hälyttävän suuri. Apua tarvitsevia on äärimmäisen paljon ja meidän tehtävämme on auttaa hädässä olevia. Ratkaisu ei kuitenkaan ole, että Eurooppaan tai Suomeen tulee loputon virta ihmisiä muualta. Meidän on pystyttävä myös auttamaan ihmisiä siellä missä hätä on ja ennaltaehkäistä konflikteja alueilla, joissa niiden riski on suuri.

Kuulostaa hullulta, että hallituksen sakset osuvat niin moneen paikkaan, jossa tehdään hyvää ja tuloksellista työtä. Omaan arvomaailmaani ei mahdu ymmärrys siitä, että heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä ei autettaisi.  

Monelle tämä aihe voi tuntua kaukaiselta, sillä iso osa järjestöjen työstä tehdään toisella puolella maailmaa.  ”Poissa silmistä, poissa mielestä” -sanonta taitaa pitää monen kohdalla paikkaansa.

Kansalaisjärjestöiltä leikkaaminen on todettu puolueettomassa arvioinnissa huonoksi. Leikkausten sijaan järjestöille pitäisi taata resurssit toimia pitkäjänteisesti. Osa järjestöistä toimii hankerahoituksen varassa, mikä heikentää mahdollisuuksia tehdä työtä pitkäjänteisesti.

Paras tapa auttaa on ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia, tämä pätee mielestäni mihin tahansa tilanteeseen. Tästä syystä olisikin tärkeää, että kansalaisjärjestöille annettaisiin resurssit jatkaa ja kehittää sitä hyvää työtä mitä tähänkin saakka on tehty.

Sonja Pääsukene
Demarinuorten liittohallituksen jäsen