Lauantaina Demarinuorten ja SONKin kesäleiriläiset saivat kunnian tavata pitkän linjan valtiomiehen, Suomen entisen pääministerin ja SDP:n entisen puheenjohtajan Paavo Lipposen.

Lipponen muistutti alustuksessaan Suomen historiasta ja asemasta vakaasti länsimaiden joukkoon kuuluvana maana sekä rohkaisi eurooppalaisia kokoamaan rivinsä.

– Euroopan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla ja kaikkien pitää rakentavasti antaa panoksensa siihen, että Euroopan unioni säilyy yhtenäisenä ja tekee yhteistä politiikkaa, Lipponen selostaa Lipulle antamassaan haastattelussa tilaisuuden jälkeen.

Lipponen uskoo, että osa suomalaisista haluaa Suomen pois EU:sta joko tietoisesti tai tietämättään. Se tie veisi meidät kuitenkin harmaalle vyöhykkeelle Venäjän ja EU:n väliin, eikä sinne kannata lähteä seikkailemaan.

– Silloin meillä ei olisi kyllä mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin, Lipponen varoittaa.

Lippu toivoi Lipposelta lukijoilleen työkaluja paremman politiikan tekemiseen. Hän neuvoikin esimerkiksi suuntaamaan ympäristöasioissa katseet arktiselle alueelle, sillä Suomi on ensi vuonna arktisen neuvoston puheenjohtajamaa.

– Meillä on entistä parempia mahdollisuuksia käydä kiinni suuriin ympäristöongelmiin arktisella alueella ja pohjoisessa ylipäätään, Lipponen arvioi.

– Siellä on erittäin vakava mustan hiilen ongelma, joka vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Siihen pitäisi rakentaa yhteistyötä. Myös luonnonvarojen hyödyntäminen kestävällä kehityksellä on sellainen, jossa meillä on todella osaamista, hän vinkkaa.

SDP:n nostamiseksi jälleen pääministeripuolueeksi tarvitaan Lipposen mukaan pitkäjänteistä työtä, rivien tiivistämistä ja keskusteluyhteyksien avaamista.

– Ei ole mihinkään pieniin valtapeleihin nyt  varaa. Kyllä nyt on nähty se, että kun on näitä ääri-ilmiöitä ja vetoa tuonne oikealle, niin siellä on paljon ihmisiä, jotka kokevat itsensä syrjäytyneiksi, tai että heitä ei ole kuultu, hän huomauttaa ja kehottaa kohtaamaan ihmisten olosuhteet.

– Tämä kansanliikkeen ydin on juuri tässä, Lipponen kiteyttää.

Lipun lukijoille Lipponen lähettää rohkaisevia terveisiä.

– Sosialidemokratia on vahva nuorisossa ja tulee olemaan, luottakaa itseenne!

Lippu-lehden toimitus