Hallituksen budjettiriihi pidetään 8.-9.syyskuuta. Käytännössä budjettiriihessä annetaan viimeinen sinetti hallitusohjelmassa sovituille leikkauksille.
Oppositio on painostanut hallitusta luopumaan osasta ongelmallisimpia leikkauksia. Esillä on ollut lähinnä vaatimus leikkausten perumisesta, mutta todellisuudessa hallitusohjelman pahimmat leikkaukset voitaisiin helposti korvata vähemmän ongelmallisilla toimilla.
Esimerkiksi eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen, kaikkien koulutussäästöjen ja osan sosiaaliturvaleikkauksia peruminen vähentäisi säästöjä noin miljardilla eurolla. Tämä miljardi euroa voitaisiin helposti kerätä esimerkiksi korottamalla pääomatuloveroa noin neljällä prosentilla, poistamalla rikkaiden raha-automaatiksi muodostunut tuulivoiman syöttötariffi uusilta voimaloilta, sekä leikkaamalla hiukan maataloustuista ja yritysten elinkeinotuista. Oikein toteutettuna nämä toimet olisivat käytännössä täysin kivuttomia.
Nämä toimet olisivat myös kestäviä pitkällä aikavälillä. Koulutussäästöt ja sosiaaliturvaleikkaukset sen sijaan voivat johtaa pahimmillaan täydelliseen katastrofiin pidemmällä aikavälillä. Suomen pahin talousongelma ei nimittäin ole välitön alijäämä vaan pitkän aikavälin kestävyysvaje, jolloin nämä toimet saattavat jopa kääntyä itseään vastaan.
Silmiinpistävää on myös hallituksen täysi piittaamattomuus työttömyydestä. Työllisyysmäärärahat ovat jo lähes koko maassa loppuneet tämän vuoden osalta, joka tarkoittaa muun muassa sitä, että palkkatuen avulla jo työpaikan saaneet menettävät työpaikkansa ja sen sijaan jatkavat sosiaaliturvan kuluttamista, mikä on valtiolle ainakin kaksinkertainen kulu palkkatukeen verrattuna. Tästä huolimatta hallitus ei kuitenkaan aio täydentää työllisyysmäärärahoja, vaan edelleen leikata niitä.
Tällaista toimintaa voi selkokielellä kutsua lähinnä täydelliseksi idiotismiksi. Kaiken lisäksi tämä myös suoraan heikentää kuntien jo ennestään lähes katastrofaalista taloustilannetta, jota hallitus on nimenomaan luvannut eri tavoin helpottaa.
Toivonkin, että hallitus budjettiriihessä harkitsisi uudelleen näitä toimia ja peruisi ainakin osan niistä. Samalla voitaisiin aloittaa uudelleen yhteiskuntasopimusneuvottelut laajemmalta pohjalta sellaisella aikataululla, jolla sopimus on mahdollinen. Puolueista ainakin SDP onkin ilmoittanut tekevänsä välikysymyksen, mikäli hallitus ei budjettiriihessä harkitse uudelleen kantojaan.
Julkaistu mielipidekirjoituksena 5.9. Länsi-Uusimaassa.
Lassi Jääskeläinen
Uudenmaan Demarinuorten hallituksen jäsen