Työmarkkinoilla aletaan käydä tulevina kuukausina kädenvääntöä, kun liitot aloittavat neuvottelut palkoista. Hallituksen kärkiministerit ovat toivoneet palkkamaltin jatkamista, vaikka talouskasvu on vahvaa ja näkymät myös valoisat.   

Kuntasektorin palkansaajista vajaat 80 prosenttia on naisia.  Kuntasektorin keskiansio on n. 3000 e/kk, valtiolla n. 3800 e/kk ja yksityisellä puolella n. 3600 e/kk. Luvuissa on huomioitu johtotason tehtävät, jotka nostavat niitä, ja miehethän ovat johtotehtävissä selvässä enemmistössä. Tilastot todistavat käsityksen sukupuolten välisistä palkkaeroista. Ja jos korkeampia palkkoja perustellaan työn vaativuudella, niin eikö alle 2000 euroa kuussa tienaavan lähihoitajan työ täytä tätä kriteeriä?

Kilpailukykysopimuksessa leikattiin tunnetusti väliaikaisesti julkisen sektorin lomarahoja 30 prosenttia, jonka lisäksi erilaisia maksuja siirrettiin entistä enemmän työnantajilta työntekijöiden vastuulle. Nyt on viimeistään työnantajien vuoro osallistua talkoisiin. Viime viikkojen esimerkit osoittavat, että vapaaehtoisesti he eivät sitä tee. Valtion ei ole syytä olla jatkuvasti työnantajien puolella, ja jos ehdotetut veronalennukset korvaisivat palkankorotukset, pääsisivät työnantajat taas kuin koira veräjästä. Toivotan ammattiliitoille uskallusta vaatia palkankorotuksia, ennen kaikkea naisvaltaisille aloille. He, jos ketkä, ovat sen ansainneet.    

Jonne Nurmi
Puheenjohtaja
Länsi-Suomen Demarinuoret