Vuosi sitten kirjoitin Demokraatissa, että demarit ovat politiikan tekemisessä rehellisiä ja realistisia. Emme anna katteettomia lupauksia, emmekä pistä päätämme pensaaseen tiukankaan paikan tullen.

Ainainen realismimme on kuitenkin johtanut innovatiivisuuden katoamiseen. Meidän itsemmekin on vaikea nähdä, mitä uutta aatteemme tuo yhteiskuntaan pidemmällä kuin vaalikauden aikajänteellä. Puolue on muutoksen tilassa, jossa etsitään keinoja sopeutua alati muuttuvaan yhteiskuntaan.

Demarit ovat vaaleissa kuitenkin monelle edelleen varteenotettava vaihtoehto. Mitä meidän on tehtävä, jotta äänestäjien usko puolueeseen palautuu?

Yli satavuotiaan politiikan konkaripuolueen vahvuuksia pitäisi olla politiikan vakaus ja johdonmukaisuus. Olemme tavallisten suomalaisten puolue emmekä askeltakaan äänestäjiemme yläpuolella. Teemme rehellistä ja turvallista politiikkaa. Sanomme suoraan mitä mieltä olemme asioista ja toimimme sen mukaisesti.

Vastapuoli kääntää vakautemme ja johdonmukaisuutemme helposti muotoon vanhanaikainen, jämähtänyt ja hidas. Muuttuvassa yhteiskunnassamme kokenut poliitikko onkin synonyymi kulahtaneille kasvoille, jotka täytyy vaihtaa. Joka vaaleissa tavoitteet laitetaan uusiksi. Poliittisia voittoja täytyy saada vähintään kaksi kertaa vuodessa, jotta voi sanoa ylipäätään tehneensä mitään. Muutos kuin muutos nähdään edistyksenä.

Tempoileva kvartaalipolitiikka kieltämättä houkuttelee vaihtamaan toimijoita, tavoitteita ja taktiikkaa vuodenaikojen mukaan. Suurin osa suomalaisista kuitenkin arvostaa juuri sitä johdonmukaisuutta ja arjen turvallisuutta, jota politiikan vakaus tuo tullessaan. Politiikassa ennalta-arvattavuus ei ole tylsää tai väärin. Se on sitä, että tietää mitä haluaa ja toimii sen mukaisesti. Silloinkin, kun muutosta parempi vaihtoehto on olla tekemättä mitään.

On selvää, että demareiden on mentävä puolueena eteenpäin ja selvennettävä, millainen on meidän parempi maailmamme. Vain tällä tavalla voimme palauttaa äänestäjien luottamuksen sosialidemokraatteihin.

Samalla meidän on kuitenkin uskallettava olla rohkeasti ennalta-arvattavia. Demareiden ei tarvitse tehdä muutoksia muutosten vuoksi, sillä politiikkamme kestää aikaa. Meidän ei tarvitse sortua kosmeettisten muutosten tekemiseen, jotta voimme sanoa edistäneemme asioita. Voimme surutta jättää kvartaalipolitiikan niille, jotka sitä niin mielellään tekevät, sillä pikavoittojen tavoittelu kuuluu niille, joilla ei ole tulevaisuuden visiota.

Petra Peltonen
Demarinuorten varapuheenjohtaja

Kolumni julkaistu Demokraatissa 3.7.2014