Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja mikäs sen hienompaa, kuin tehdä tasa-arvon tekoja tänä historiallisena vuotena. 45 vuotta sitten meille saatiin historiallinen peruskoulu, joka mahdollisti opintien kaikille lapsille heidän taustoistaan ja perheen taloudellisesta tilanteesta huolimatta. 45 vuotta olemme saaneet nauttia maksuttomasta peruskoulusta, mutta miksi varhaiskasvatus on meillä edelleen maksullista?
Maksuttomuudella taattaisiin kaikille lapsille mahdollisuus päästä varhaiskasvatukseen riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta. Valitettavasti tälläkin hetkellä varhaiskasvatuksen maksut ovat suuria ja saattavat olla kynnyskysymyksenä, kun perheissä pohditaan, lähteekö molemmat huoltajat töihin vai jääkö toinen hoitamaan lasta kotiin kotihoidontuella. Lapsen varhaiskasvatuksen ei tulisi olla taloudellinen kysymys.
Laadukas varhaiskasvatus on lapsen oikeus. Se on lapsen oikeus kasvaa, kehittyä ja oppia uusia asioita. On tutkittu, että laadukkaalla varhaiskasvatuksella on positiivisia vaikutuksia oppimistaitoihin myöhemmässä vaiheessa. Ja sanotaan, että varhaiskasvatukseen sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin seitsenkertaisesti. Miksi emme siis lähtisi ajamaan maksutonta varhaiskasvatusta?
100-vuotias Suomi tarvitsee tasa-arvotekoja. Yksi teko on maksuton varhaiskasvatus.
Nina Peltonen
Kirjoittaja on Kaakkois-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja ja Demarinuorten liittohallituksen jäsen