Kuntien valtuustot ovat merkittäviä vaikuttamisen paikkoja. Valtuustoissa tehdään meidän kaikkien arkea ja Suomen tulevaisuutta koskevia päätöksiä. Meillä ei ole varaa jättää oman sukupolvemme ääntä käyttämättä niissä pöydissä, joissa jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavia päätöksiä tehdään. Siksi on tärkeää, että myös yhä useampi nuori tulisi valituksi valtuustoihin ympäri Suomea.

Kuntapolitiikka on mainettaan parempi väylä vaikuttaa. Tiedän sen kokemuksesta. Päätin neljä vuotta sitten pyrkiä kotikuntani Järvenpään valtuustoon. Entisenä nuorisovaltuusto- ja opiskelijakunta-aktiivina koin kuntapolitiikan houkuttelevaksi tavaksi jatkaa vaikuttamista lähiympäristöni asioihin. SDP:n olinkin jo aikaisemmin valinnut omaksi puolueekseni, jonka riveistä lähteä ehdolle.

Ilokseni tulin vaaleissa valituksi kuntani nuorimmaksi valtuutetuksi. Pian päättyvällä valtuustokaudella olen päässyt vaikuttamaan muun muassa siihen, otetaanko Järvenpäähän pakolaisia, miten kaupunkimme keskustaa tulisi kehittää ja mitä liikuntapaikkoja tulisi rakentaa tulevaisuudessa. Kaupunkimme ja sen asukkaiden kannalta tärkeitä päätöksiä yhtä kaikki.

Valtuustojen lisäksi tärkeää ja vaikuttavaa työtä tehdään lautakunnissa. Minulla on ollut kunnia toimia Järvenpään sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana. Vaikka ei pääsisi vaaleissa valtuustoon asti, lautakuntapaikkoja tarjotaan yleensä juuri vaaleissa rohkeutensa näyttäneille ehdokkaille. Myös lautakuntiin tarvitaan nuorta näkemystä.

En kadu hetkeäkään sitä päätöstä, että lähdin lukion abivuonna ehdolle kuntavaaleissa. Kuntapolitiikka on tarjonnut minulle sellaisia oppeja ja kokemuksia, joita en voisi muualta kuvitella saatavan. Ei ole mikään ihme, että kuntapolitiikkaa usein kutsutaankin peruskouluksi valtakunnanpolitiikkaan.

Suomi on nyt käännekohdassa. Poliittisilla päätöksillä niin kuntien valtuustoissa kuin eduskunnassakin on aikaisempaa enemmän merkitystä. Ei ole samantekevää, kenen ehdoilla tai mielipiteillä näitä yhteiskuntamme kannalta ratkaisevia päätöksiä tehdään.

Demarinuoret on asettanut tavoitteekseen 700 nuoren, alle 32-vuotiaan, ehdokkaan hankkimisen SDP:n listoille. Työ ehdokashankinnan eteen alkaa nyt järjestön kesäkampanjalla. Tulemme kertomaan myönteisiä tarinoita kuntapolitiikasta ja kannustamaan nuoria SDP:n ehdokkaiksi. Toivon, että sinä olet yksi meidän monista nuorista ehdokkaistamme!

Eemeli Peltonen

Demarinuorten 1. varapuheenjohtaja ja Järvenpään kaupunginvaltuutettu