Nykyinen hallitus on toiminut pian kaksi vuotta eli puolet toimikaudestaan. Edelleenkään suurin osa kansasta ei osaa nimetä hallituksessa olevia kuutta puoluetta oikein. Oppositiossakin on tällä hetkellä vain kaksi puoluetta, keskusta ja perussuomalaiset.
Poliitikot tietävät, että työ seuraavia eduskuntavaaleja varten alkaa täydellä teholla heti kesän 2014 EU-vaalien jälkeen. Mutta miten puhua oman puolueensa puolesta, jos päivänpolitiikka on niin kansasta vieraantunutta, ettei edes päätöksentekijöitä tiedetä?
Vai ovatko kansalaiset vieraantuneet politiikasta? Helsingin Sanomien artikkelissa tutkija Lauri Rapeli ei pidä huolestuttavana sitä, että vain kolmannes kansasta osaa nimetä nykyiset hallituspuolueet. Politiikan nykyluonne ei kuulemma motivoi ottamaan asioista selvää. Kuitenkin tiedonsaanti helpottuu jatkuvasti ja henkilökohtaisesti tuntuu lähes mahdottomalta, etteivät ajankohtaiset otsikot tulisi missään muodossa vastaan päivän aikana.
Onko kyse siis politiikan sisällöstä vai siitä, miten asioista tiedotetaan? Syyttävällä sormelle ei voida osoittaa ainoastaan poliitikkojen suuntaan, sillä edelleen, median globalisoituneesta luonteesta huolimatta, jokapäiväisen tiedon eli uutisen välittää tiedotusvälineet.
Sen sijaan, että media päivittelee nykypolitiikan tilaa, voisivat suurten mediatalojen linjanvetäjät katsoa peiliin. Suomeen on rantautumassa yhä tiukemmin lööppijourmalismin perinne. Hyvin tehdyssä uutisessa jo otsikon lukemalla tietää saaneensa yleiskäsityksen kirjoituksesta. Uutiset esitetään uutisina. Nykyään uutiset ovat kuitenkin yhä useammin julkisuudenhenkilöiden (mukaan lukien poliitikkojen) henkilökohtaisen elämän taivastelua. Vai miltä kuulostaa otsikko, jossa Tarja Halonen pohtii, mikä mirri se Pentin kesyttää?
On kuitenkin muistettava, että tiedotusvälineet ovat erilaisia ja yhteen julkaisuun sopii erilainen juttu kuin toiseen. Viihteellisyys ei ole yksinomaan pahasti. Joidenkin asioiden, kuten politiikan kohdalla voisi kuitenkin olla suotuisaa, että uutiset esitetään jatkossakin puhtaasti uutisina.
Petra Peltonen
Lounais-Suomen demarinuorten puheenjohtaja