Pimeä työ määritellään työksi, josta ei makseta veroja tai lakisääteisiä maksuja. Ajatus pimeästä työstä voi tuntua monen mielestä houkuttelevalta: kuukaudessa jää enemmän käteen, ja onko nyt sen yhden ihmisen veronmaksulla on edes väliä. Kuitenkin usein voi unohtua se, että pimeä työ on etenkin työntekijän kannalta aikamoista uhkapeliä.
Pimeä työ on uhkapeliä työntekijälle, sillä tehdessään pimeää työtä on työntekijä työnantajan armoilla. Ei ole mitään takeita siitä, että palkkaa työntekijälle maksetaan ikinä, tai että häntä ei irtisanota raskauden takia. Pimeää työtä teettävät eivät välttämättä myöskään vaivaudu noudattamaan kaikkia työturvallisuusmääräyksiä tai ottamaan tapaturmavakuutusta, josta kärsii loppujen lopuksi eniten työntekijä tapaturman sattuessa. Pimeä työ ei myöskään esimerkiksi kerrytä eläkettä ja pimeän työn tekemisestä voi seurata myös oikeudellisia ongelmia sitä tekevälle, sillä ansiotulon määrästä valehtelu verottajalle on rikos.
Pimeä työ on haitallista myös koko yhteiskunnan kannalta. On helppoa ajatella, että yhden ihmisen veronmaksulla ei ole niin väliä, sillä maksavathan kaikki muut kuitenkin veronsa. Loppujen lopuksi kuitenkin kaikilla veroeuroilla on väliä. Tosiasia myös on, että jokainen meistä hyötyy siitä, että esimerkiksi yleiset tiet pidetään kunnossa. Pimeä työ on siis uhkapeliä, jossa voi voittaa taloudellista etua, mutta toisaalta hävitä terveytensä puutteellisen työturvallisuuden takia tai joutua vastaamaan käräjähaasteeseen veropetoksen takia.
Katja Kivivainio
Joensuun Demarinuorten johtokunnan jäsen
Kirjoitus on ilmestynyt myös sanomalehti Viikko Pohjois-Karjalassa 15.3.