Suomeen on syntynyt nuorten aikuisten sukupolvi, joka ei ole koskaan päässyt kiinni vakituiseen työhön. 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alussa syntyneille vakuuteltiin jo koulutiellä, että suurten ikäluokkien massaeläköityminen takaisi hyvän elämän mahdollisuudet ja näkymät. Toisin kävi.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli tammikuun lopussa lähes 60 000 alle 25-vuotiasta työtöntä nuorta. Myös pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan hälyttävää tahtia. Edes korkeakoulutus ei enää takaa riittävää toimeentuloa tai vakaata työuraa.
Mitä kauemmin työttömyys kestää, sen vaikeampaa on päästä työmarkkinoille ja kiinni turvalliseen elämään. Vaalilupauksensa pettänyt porvarihallitus on leikannut ponnekkaasti TE-toimistojen rahoitusta, etsivää nuorisotyötä ja koulutusjärjestelmä on otettu historiallisen suurten leikkausten kohteeksi.
Pohjois-Suomen Demarinuoret vaatii hallitusta perumaan epäoikeudenmukaiset koulutusleikkaukset sekä palauttamaan edellisen hallituksen kaudella aloitetun nuorisotakuun rahoituksen, jotta sukupolvien välinen kuilu ei syvene entisestään.
– Politiikan ainoa tavoite ei voi olla talouden tasapainottaminen. 1990-luvun lamavuosien leikkauksista maksetaan vieläkin suurta hintaa sosiaalisina ongelmina, ja nyt samoja virheitä toistetaan, Pohjois-Suomen Demarinuorten puheenjohtaja Joni Ollikainen toteaa.
Suomalaista yhteiskuntaa on tähän saakka rakennettu laajan yhteistyön ja välittämisen kautta, ei kyykyttämällä ja luomalla pelon ja epävarmuuden ilmapiiriä. Yhteiskunta on yhtä vahva, kuin sen heikoin lenkki on. Hallitus näyttää unohtaneen, että valtio koostuu meistä tavallisista ihmisistä, joiden inhimillistä hätää ei voida sivuuttaa säästöpaineiden takia.
– Viisas hallitus oppisi historiasta ja peruisi vahingolliset leikkaukset. Sipilä lupasi vaaleissa laittaa Suomen kuntoon, nyt hallitus on laittamassa maata lunastuskuntoon, Ollikainen jyrisee.
Ollikainen muistuttaa, että säästökierteen sijaan suomalaista yhteiskuntaa pitäisi rakentaa yhteisen sopimisen ja järkevän sosiaalipolitiikan kautta, ei hajottamalla ja eriarvoistamalla.